Тероризам захтјева бољу сарадњу

У оквиру Министарског форума правосуђа и унутрашњих послова "Европска унија-Западни Балкан" који се данас и сутра одржава у Сарајеву, одржан је и билатерални састанак делегација Министраства безбједности у Савјету Министара БиХ и Министарства унутрашњих послова Србије.

Босна и Херцеговина 07.12.2015 | 20:00
Тероризам захтјева бољу сарадњу

Министри Драган Мектић и Небојша Стефановић потписали су и Протокол о сарадњи у области форензичких испитивања и вјештачења. Потписивање је реализација једног од закључака заједничке сједнице Савјета министара БиХ и Владе Србије, чиме ће се побољшати сарадња безбједносних структура двије земље у борби против организованог криминала.

На састанку се говорило и о сарадњи у борби против тероризма.

Сарадња безбједносних агенција БиХ и Србије је добра, али нове безбједносне пријетње, као што је тероризам, захтјевају већи степен сарадње како би се успјешно одговорило на све изазове, закључено је на састанку делегација БиХ и Србије. 

"Немогуће је да се против овог глобалног зла боримо ако се затворимо у своје националне границе. Треба да дијеломо обавјештајне податке о свим пријетњама и особама које на било који начин могу бити пријетња нашим земљама или су глобална терористичка пријетња", изјавио је након састанка министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истиче да борба против тероризма не подразумијева само борбу против оних који су узели оружје у руке.

"Морамо се борити и против оних који су у ланцу финасирања, подстрекавања или радикализације. Та борба није посао који једна држава може сама да обави. Ту не може успјешно одговорити ни регионална сарадња већ морамо сарађивати и са свим страним партнерима'', каже Стефановић.

Стефановић додаје и да се мора успоставити јединствена база података особа које су повезане са терористичким активностима, прије свега када су у питању миграције

"Кроз Србију је до сада прошло преко 600 хиљада избјеглица. То су људи који бјеже од ратних страхота и ми смо им пружили помоћ, али Европска унија и остале земље морају наћи начина да се провјери има ли међу тим мигрантима безбједносно интересантних људи'', истакао је министар Стефановић.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар