Terorizam zahtjeva bolju saradnju

U okviru Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova "Evropska unija-Zapadni Balkan" koji se danas i sutra održava u Sarajevu, održan je i bilateralni sastanak delegacija Ministrastva bezbjednosti u Savjetu Ministara BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Bosna i Hercegovina 07.12.2015 | 20:00
Terorizam zahtjeva bolju saradnju

Ministri Dragan Mektić i Nebojša Stefanović potpisali su i Protokol o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja. Potpisivanje je realizacija jednog od zaključaka zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, čime će se poboljšati saradnja bezbjednosnih struktura dvije zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na sastanku se govorilo i o saradnji u borbi protiv terorizma.

Saradnja bezbjednosnih agencija BiH i Srbije je dobra, ali nove bezbjednosne prijetnje, kao što je terorizam, zahtjevaju veći stepen saradnje kako bi se uspješno odgovorilo na sve izazove, zaključeno je na sastanku delegacija BiH i Srbije. 

"Nemoguće je da se protiv ovog globalnog zla borimo ako se zatvorimo u svoje nacionalne granice. Treba da dijelomo obavještajne podatke o svim prijetnjama i osobama koje na bilo koji način mogu biti prijetnja našim zemljama ili su globalna teroristička prijetnja", izjavio je nakon sastanka ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ističe da borba protiv terorizma ne podrazumijeva samo borbu protiv onih koji su uzeli oružje u ruke.

"Moramo se boriti i protiv onih koji su u lancu finasiranja, podstrekavanja ili radikalizacije. Ta borba nije posao koji jedna država može sama da obavi. Tu ne može uspješno odgovoriti ni regionalna saradnja već moramo sarađivati i sa svim stranim partnerima'', kaže Stefanović.

Stefanović dodaje i da se mora uspostaviti jedinstvena baza podataka osoba koje su povezane sa terorističkim aktivnostima, prije svega kada su u pitanju migracije

"Kroz Srbiju je do sada prošlo preko 600 hiljada izbjeglica. To su ljudi koji bježe od ratnih strahota i mi smo im pružili pomoć, ali Evropska unija i ostale zemlje moraju naći načina da se provjeri ima li među tim migrantima bezbjednosno interesantnih ljudi'', istakao je ministar Stefanović.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar