Активности српске дијаспоре у Швајцарској

У Швајцарској и земљама Европске уније већ почетком децембра, због скорог завршетка календарске године и долазећих божићних и новогодишњих празника, у редовима српске дијаспоре долази до смањења друштвених и других активности. Планирају се одмори и посјете родном крају.

Свијет 07.12.2015 | 14:35
Активности српске дијаспоре у Швајцарској

Да није увијек тако и да крај године не значи и престанак друштвених активности, показало нам је Удружење српских привредника у Швајцарској.

У недјељу, 6. децембра одржана је изборна скупштина Удружења. Поред великог броја чланова, изборној скупштини присуствовали су: амбасадор Љиљана Никшић, начелник одјељења за миграциону политику и дијаспору при Министарству спољних послова Србије, генерални конзул Републике Србије у Цириху Зоран Јеремић, Владика аустријско - швајцарски епископ
Андреј и гроф Пхилиппе Пиццапиетра, почасни предсједник Друштва српско - швајцарског пријатељства Др Арцхибалд Реисс.

Удружење српских привредника у Швајцарској постоји већ дуго времена и окупља Србе - пословне људе који живе и раде у Швајцарској. Неки од циљева Удружења су: окупљање и умрежавање српских пословних људи у Швајцарској, повезивање са швајцарском привредном комором и привредним коморама Србије и Републике Српске.

На јучерашњој изборној Скупштини изабран је нови Управни одбор Удружења, који броји петнаест чланова. За предсједника Удружења изабран је Стојан Стевановић, хотелијер из кантона Сцхwyз, а чланови Управног одбора баве се различитим дјелатностима: грађевином, информатиком, маркетингом, здравством итд.

Циљеви Удружења у наредној години су: учлањење нових чланова у Удружење, организација Сајма српских привредника који се одржава 27. и 28. маја, повезивање са сличним удружењима у земљама ЕУ и чвршће повезивање са привредницима у Србији и Републици Српској.

Генерални конзул Републике Србије у Цириху Зоран Јеремић пружио је велику помоћ у досадашњем раду и припреми Скупштине Удружења. Србија, Влада Србије и Министарство спољних послова одлучили су да максимално помогну рад Удружења Српских привредника у Швајцарској, истакла је амбасадор Љиљана Никшић.

Доказ томе је и недавна дводневна посјета делегације Удружења Београду у организацији Министарства спољних послова Владе Србије.

Велико је задовољство што је држава Србија коначно схватила прави значај дијаспоре, закључак је са дискусије, али и разочарење у актуелну Владу Републике Српске која је незаинтересована за Србе у дијаспори.Неки од говорника истакли су да Бањалуку интересује само новац који дијаспора шаље у Републику Српску, а да актуелну Владу више од тога не занима.

Активности Удружења се настављају већ следећег понедјељка састанком са генералним конзулом Зораном Јеремићем у Конзулату Републике Србије у Цириху.

Све своје активности Удружење ће објавити на интернет адреси www.привредници.цх

Ђорђе Гајич

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Алан Форд

07.12.2015 15:49

Није ми јасно чему се ви у дијаспори чудите. Што се тиче владе Републике Српске, само ви пошаљите лову. Нема уопште потребе да ви долазите. Додик и екипа ће то већ знати и без вас да опељеше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

07.12.2015 16:00

Чварци Кобасица Сланина Пихтије Ракија Вино Туршија Кисели купус да непишем даље знате шта нема на западу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бечлија

07.12.2015 16:14

Па наравно да Додику и Чизмуши ми не требамо. Треба им само наших три милијарде колико годишње пласирамо у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг Лукић

10.12.2015 14:34

Ко нас је клео није дангубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадјар !!!

22.05.2017 22:02

Стојане моја пуна подршка !!! Твој Тобор!!!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тибор !!!.

22.05.2017 22:06

А ко коће него "ТИ" СТОЈАНЕ ГОСПОДИНЕ !!! ПОЗДРАВ ПРИЈАТЕЉУ АКО СМЕМ ТАКО ДА ТЕ НАЗОВЕМ!!!. МАДЈАР ИЗ СЦХWYЗА.

ОДГОВОРИТЕ