Aktivnosti srpske dijaspore u Švajcarskoj

U Švajcarskoj i zemljama Evropske unije već početkom decembra, zbog skorog završetka kalendarske godine i dolazećih božićnih i novogodišnjih praznika, u redovima srpske dijaspore dolazi do smanjenja društvenih i drugih aktivnosti. Planiraju se odmori i posjete rodnom kraju.

Svijet 07.12.2015 | 14:35
Aktivnosti srpske dijaspore u Švajcarskoj

Da nije uvijek tako i da kraj godine ne znači i prestanak društvenih aktivnosti, pokazalo nam je Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj.

U nedjelju, 6. decembra održana je izborna skupština Udruženja. Pored velikog broja članova, izbornoj skupštini prisustvovali su: ambasador Ljiljana Nikšić, načelnik odjeljenja za migracionu politiku i dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, Vladika austrijsko - švajcarski episkop
Andrej i grof Philippe Piccapietra, počasni predsjednik Društva srpsko - švajcarskog prijateljstva Dr Archibald Reiss.

Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj postoji već dugo vremena i okuplja Srbe - poslovne ljude koji žive i rade u Švajcarskoj. Neki od ciljeva Udruženja su: okupljanje i umrežavanje srpskih poslovnih ljudi u Švajcarskoj, povezivanje sa švajcarskom privrednom komorom i privrednim komorama Srbije i Republike Srpske.

Na jučerašnjoj izbornoj Skupštini izabran je novi Upravni odbor Udruženja, koji broji petnaest članova. Za predsjednika Udruženja izabran je Stojan Stevanović, hotelijer iz kantona Schwyz, a članovi Upravnog odbora bave se različitim djelatnostima: građevinom, informatikom, marketingom, zdravstvom itd.

Ciljevi Udruženja u narednoj godini su: učlanjenje novih članova u Udruženje, organizacija Sajma srpskih privrednika koji se održava 27. i 28. maja, povezivanje sa sličnim udruženjima u zemljama EU i čvršće povezivanje sa privrednicima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić pružio je veliku pomoć u dosadašnjem radu i pripremi Skupštine Udruženja. Srbija, Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova odlučili su da maksimalno pomognu rad Udruženja Srpskih privrednika u Švajcarskoj, istakla je ambasador Ljiljana Nikšić.

Dokaz tome je i nedavna dvodnevna posjeta delegacije Udruženja Beogradu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije.

Veliko je zadovoljstvo što je država Srbija konačno shvatila pravi značaj dijaspore, zaključak je sa diskusije, ali i razočarenje u aktuelnu Vladu Republike Srpske koja je nezainteresovana za Srbe u dijaspori.Neki od govornika istakli su da Banjaluku interesuje samo novac koji dijaspora šalje u Republiku Srpsku, a da aktuelnu Vladu više od toga ne zanima.

Aktivnosti Udruženja se nastavljaju već sledećeg ponedjeljka sastankom sa generalnim konzulom Zoranom Jeremićem u Konzulatu Republike Srbije u Cirihu.

Sve svoje aktivnosti Udruženje će objaviti na internet adresi www.privrednici.ch

Đorđe Gajič

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

07.12.2015 15:49

Nije mi jasno čemu se vi u dijaspori čudite. Što se tiče vlade Republike Srpske, samo vi pošaljite lovu. Nema uopšte potrebe da vi dolazite. Dodik i ekipa će to već znati i bez vas da opelješe.

ODGOVORITE
Name

Patriota

07.12.2015 16:00

Čvarci Kobasica Slanina Pihtije Rakija Vino Turšija Kiseli kupus da nepišem dalje znate šta nema na zapadu .

ODGOVORITE
Name

Bečlija

07.12.2015 16:14

Pa naravno da Dodiku i Čizmuši mi ne trebamo. Treba im samo naših tri milijarde koliko godišnje plasiramo u RS.

ODGOVORITE
Name

Miodrag Lukić

10.12.2015 14:34

Ko nas je kleo nije dangubio.

ODGOVORITE
Name

Madjar !!!

22.05.2017 22:02

Stojane moja puna podrška !!! Tvoj Tobor!!!.

ODGOVORITE
Name

Tibor !!!.

22.05.2017 22:06

A ko koće nego "TI" STOJANE GOSPODINE !!! POZDRAV PRIJATELJU AKO SMEM TAKO DA TE NAZOVEM!!!. MADJAR IZ SCHWYZA.

ODGOVORITE