Саудијска Арабија мора престати финансирати радикализам

Њемачки вицеканцелар Сигмар Габриел позвао је Саудијску Арабију да престане давати подршку радикалним вјерницима и то након што је изражена забринутост што земља која је највећи извозник нафте у свијету финансира вехабијске џамије.

Свијет 06.12.2015 | 19:40
Саудијска Арабија мора престати финансирати радикализам

Ова критика услиједила је након што је Њемачка обавјештајна служба (БНД) у извјештају навела да је спољња политика Саудијске Арабије постала "импулсивнија".

Влада Њемачке жестоко је критиковала БНД због таквих навода о Саудијској Арабији с обзиром на чињеницу да је ова земља Њемачкој важан пословни партнер који је укључен у међународне разговоре у вези с рјешавањем кризе у Сирији.

"Саудијска Арабија нам је потребна за рјешавање регионалних конфликата", изјавио је вицеканцелар Сигмар Габриел.

Додао је да се у исти вријеме мора ставити до знања да Њемачка више неће скретати поглед с чињенице да вехабијске џамије широм свијета финансира Саудијска Арабија.

"У Њемачкој многи опасни исламисти долазе из тих заједница", рекао је Габриел.

Њемачка је посебно забринута због јачања подршке селефистима, чији је број према подацима БНД порастао на 7.900, у односу на 5.500 прије двије године.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ко то каже

06.12.2015 19:45

Њемачка је активно помагала од Косова па до те исте Арабије. Ако заборавимо Мурата који је завео њемачког обавјештајца ти исти Саудијци покуповаше ссве код Меркелке. Јао,јао о СС ханџар дивизији нећем јер је дама тад ишла у вртић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуро

06.12.2015 19:54

Будала посади зиву ограду па је онда цитав зивот орезује.

ОДГОВОРИТЕ