Saudijska Arabija mora prestati finansirati radikalizam

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel pozvao je Saudijsku Arabiju da prestane davati podršku radikalnim vjernicima i to nakon što je izražena zabrinutost što zemlja koja je najveći izvoznik nafte u svijetu finansira vehabijske džamije.

Svijet 06.12.2015 | 19:40
Saudijska Arabija mora prestati finansirati radikalizam

Ova kritika uslijedila je nakon što je Njemačka obavještajna služba (BND) u izvještaju navela da je spoljnja politika Saudijske Arabije postala "impulsivnija".

Vlada Njemačke žestoko je kritikovala BND zbog takvih navoda o Saudijskoj Arabiji s obzirom na činjenicu da je ova zemlja Njemačkoj važan poslovni partner koji je uključen u međunarodne razgovore u vezi s rješavanjem krize u Siriji.

"Saudijska Arabija nam je potrebna za rješavanje regionalnih konflikata", izjavio je vicekancelar Sigmar Gabriel.

Dodao je da se u isti vrijeme mora staviti do znanja da Njemačka više neće skretati pogled s činjenice da vehabijske džamije širom svijeta finansira Saudijska Arabija.

"U Njemačkoj mnogi opasni islamisti dolaze iz tih zajednica", rekao je Gabriel.

Njemačka je posebno zabrinuta zbog jačanja podrške selefistima, čiji je broj prema podacima BND porastao na 7.900, u odnosu na 5.500 prije dvije godine.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ko to kaže

06.12.2015 19:45

Njemačka je aktivno pomagala od Kosova pa do te iste Arabije. Ako zaboravimo Murata koji je zaveo njemačkog obavještajca ti isti Saudijci pokupovaše ssve kod Merkelke. Jao,jao o SS handžar diviziji nećem jer je dama tad išla u vrtić.

ODGOVORITE
Name

Euro

06.12.2015 19:54

Budala posadi zivu ogradu pa je onda citav zivot orezuje.

ODGOVORITE