У Српској не постоје вртићи у 22 општине

У чак 22 општине у Републици Српској не постоје предшколске установе, што је забрињавајуће и отежавајућа околност за систем предшколског васпитања и образовања.Тренутно је око 8.500 дјеце у РС укључено у организовано предшколско васпитање и образовање, што представља око 14,5 посто укупног броја дјеце предшколског узраста.

Република Српска 06.12.2015 | 13:00
У Српској не постоје вртићи у 22 општине

У Нацрту стратегије развоја образовања у РС, коју ће посланици Народне скупштине РС разматрати на сједници 8. децембра, признаје се да је сасвим очигледно да је, у односу на окружење и Европу, веома скромна обухваћеност дјеце предшколским васпитањем и образовањем у РС.

Тврди се да је годинама овај подсистем озбиљно занемарен, потцијењен у погледу могућности доприноса квалитетнијој подршци васпитању и образовању у цјелини и општим друштвеним вриједностима.

У 2014. години, у 43 локалне заједнице у РС функционисала је 41 установа у јавном и 48 установа у приватном сектору, од којих су двије основане од стране вјерске заједнице.

Важно је напоменути да је у неким срединама израженија приватна иницијатива за оснивање оваквих установа (Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа), док јединице локалне самоуправе још нису обезбиједиле услове за оснивање предшколских установа у јавном сектору.

С друге стране, у неким срединама постоји по неколико предшколских установа у приватном и јавном сектору (Бања Лука, Бијељина, Прњавор, Градишка).

"Евидентно је и да, у неким јединицама локалне самоуправе, судећи по броју предшколске дјеце, постоји изразита потреба за градњом објеката предшколских установа или адаптацијом празних школских простора, за потребе предшколског васпитања и образовања (Вукосавље, Осмаци, Оштра Лука, Петрово, Рибник, Рудо, Хан Пијесак, Калиновик, Језеро, Доњи Жабар и Пелагићево) - наводи се у овом документу.

Међутим, због значајног пада наталитета и броја дјеце у овим срединама добро рјешење би биле мјешовите предшколске групе, а у случајевима удаљених сеоских подручја повремено укључивање предшколске дјеце у активности најближе предшколске установе или школе кроз друге видове друштвено организованог васпитања и образовања.

Усвајањем Закона о предшколском васпитању и образовању ова област је позиционирана као прва степеница процеса васпитања и образовања на путу цјеложивотног учења.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бранко коцкица

06.12.2015 12:16

Како це и бити кад људи немају посла??? Цувају оно мало дјеце код куце или дједе и бабе цувају... Ал зато има Аудиа, Пассата, Тоyота испред Скупстина Опстина, странацких зграда, судова, полиције... Ту су паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.12.2015 12:31

Нисам ни ја као ни многа друга дјеца похађао предшколске установе и због тога ми није никада ништа у животу фалило. Умјесто дечијих вртића имао сам ђеда и бабу чију љубав и животно искуство немају данас ни људи са факултетима а камоли васпитачице по дјечијим вртићима. ДОК СУ НАМА ЂЕД И БАКА ИЗ ЉУБАВИ ПРЕМА УНУЧАДИМА ВАСПИТАВАЛИ ДЈЕЦУ УМЈЕСТО ДЈЕЧИЈИХ ВРТИЋА ДЈЕЦА СУ БИЛА ПУНО СРЕЋНИЈА, ПОСЛУШНИЈА, УСПЈЕШНИЈА У ЖИВОТУ И ПОБОЖНИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

06.12.2015 12:46

Није теби лако !

Name

Михаило Микић

06.12.2015 13:48

ИК, У праву си. Данас најбоље пролазе она лица којима је море до кољена и који ништа незнају!

Name

Браво МиКаило!!!

06.12.2015 20:37

Нека их бабе уче како је Краљевић Марко сабљом сјекао непријатеље СРБства, како је Милош Кобилић чакијом поразио Турке... А када порасту, нека бабу и ђеда питају зашто чисте улице и јавне WЦ-е по западу, што их људи гледају као да су с Марса пали! Браво неизљечиви МиКаило!

Name

модрицанин

06.12.2015 12:34

Какве су то општине ? Има већих села. Пола их треба укинут ,само се гомила администрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

06.12.2015 13:11

У праву сте.

Name

ДОДО РЕФЕРЕНДУМ

06.12.2015 14:06

Ста це нам вртици имамо ми референдума колико це их јос бити за Бајине владавине само драги бог зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

06.12.2015 14:26

Не само вртици изумиру сколе срла и градови људи масовно одлазе млади се незене не формирају породице људи масовно умиру морталитет у порасту наталитет у опадању задњих двадесет година и кога то брига.!!!!!

ОДГОВОРИТЕ