ОЕБС мора да гарантује мир

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да је, колико год су ставови влада земаља чланице ОЕБС нејединствени, жеља грађана је јединствена.

Србија 04.12.2015 | 20:40
ОЕБС мора да гарантује мир

Он је навео да су грађани јединствени у жељи да живе у миру и институције ОЕБС-а тај мир морају да гарантују.

Штајнмајер је на конференцији за новинаре рекао да је задатак влада и институције попут ОЕБС да успоставе и гарантују мир.

Он се, уз извињење новинарима што се касни са завршетком Министарског савета ОЕБС, рекао да су то процеси у ОЕБС-у, принцип консензуса који изискује дуге преговоре, па чак и о текстовима који се учине на први поглед неспорним.

Према његовим речима, постизање консензуса захтева много времена и труда.

Штајнмајер је казао да је Србија председавала ОЕБС-у у тешкој години, али да није у прошлости доживео тако добро функционишућу Тројку као што је била досадашња, у којој је још била и Швајцарска.

Он се захвалио швајцарском члану Тројке Дидијеу Буркхалтеру на постављању смерница за деловање ОЕБС у Украјини и додао да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у овој години имао обавезу да оснажи ОЕБС, учини га видљивим и помогне да украјинска криза не ескалира.

"ОЕБС је показала да је потребна институција, пошто је једна од ретких у којој су заступљени исток и запад и стране у конфликту у Укјраини. То је била предност коју смо искористили", поручио је он.

Штајнмајер је подсетио да ОЕБС има око 650 посматраца у Украјини, који ће наставити свој рад, и имају важну улогу у примени споразума из Минска.

Он је изразио уверење да ће украјинска криза бити једна од тема којом ће се и у идућој години позабавити ОЕБС.

У Београду, како је додао, показало се колико је ОЕБС важан за дијалог.

Штајнмајер је казао да се ретко, као сада у Београду на скупу ОЕБС, интензивно користила прилика за билатералне разговоре, што је и сам искористио.

"ОЕБС је пружио оквир у којем су се руски и турски министар срели и по први пут директно разговарали о стању и последица расправе после обарања руског авиона на сиријско-турксој граници", објаснио је он додајући да је такав формат за дијалог неопходан.

Немачка се, како је истакао, одлучила да у идућој години понуди више могућности за дијалог, јер је битно да се створи поверење.

"Србија показала да може да буде озбиљан партнер"

Председавајући ОЕБС-а, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени и да буде место где ће се тражити компромиси.

"Сам тон међусобног обраћања великих сила и низ билатаралних састанака показали да Србија може да буде место где ће се тражити компромиси", изјавио је Дачић на заједничкој конференцији с немачким колегом Франк-Валтер Штајнмајером.

Дачић је рекао да је преговарање на завршном заседању Министарског савета ОЕБС-а у Београду и даље у току, подсетивши да је за сваку одлуку па и најмању потребан консензус свих 57 држава учесница.

Дачић је додао и да је ова година искоришћена и за унапређење сарадње министарстава спољних послова Србије и Немачке што је допринело даљем развоју односа две државе.

Поручивши Штајнмајеру да ће га чекати тежак посао у идућој години и да ће му бити потребно "много среће, времена и летећи ћилим да стигне свуда", Дачић је немачком министру поклонио ћилим за који је рекао "да не зна да ли има својства летећег ћилима".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар