OEBS mora da garantuje mir

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je, koliko god su stavovi vlada zemalja članice OEBS nejedinstveni, želja građana je jedinstvena.

Srbija 04.12.2015 | 20:40
OEBS mora da garantuje mir

On je naveo da su građani jedinstveni u želji da žive u miru i institucije OEBS-a taj mir moraju da garantuju.

Štajnmajer je na konferenciji za novinare rekao da je zadatak vlada i institucije poput OEBS da uspostave i garantuju mir.

On se, uz izvinjenje novinarima što se kasni sa završetkom Ministarskog saveta OEBS, rekao da su to procesi u OEBS-u, princip konsenzusa koji iziskuje duge pregovore, pa čak i o tekstovima koji se učine na prvi pogled nespornim.

Prema njegovim rečima, postizanje konsenzusa zahteva mnogo vremena i truda.

Štajnmajer je kazao da je Srbija predsedavala OEBS-u u teškoj godini, ali da nije u prošlosti doživeo tako dobro funkcionišuću Trojku kao što je bila dosadašnja, u kojoj je još bila i Švajcarska.

On se zahvalio švajcarskom članu Trojke Didijeu Burkhalteru na postavljanju smernica za delovanje OEBS u Ukrajini i dodao da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u ovoj godini imao obavezu da osnaži OEBS, učini ga vidljivim i pomogne da ukrajinska kriza ne eskalira.

"OEBS je pokazala da je potrebna institucija, pošto je jedna od retkih u kojoj su zastupljeni istok i zapad i strane u konfliktu u Ukjraini. To je bila prednost koju smo iskoristili", poručio je on.

Štajnmajer je podsetio da OEBS ima oko 650 posmatraca u Ukrajini, koji će nastaviti svoj rad, i imaju važnu ulogu u primeni sporazuma iz Minska.

On je izrazio uverenje da će ukrajinska kriza biti jedna od tema kojom će se i u idućoj godini pozabaviti OEBS.

U Beogradu, kako je dodao, pokazalo se koliko je OEBS važan za dijalog.

Štajnmajer je kazao da se retko, kao sada u Beogradu na skupu OEBS, intenzivno koristila prilika za bilateralne razgovore, što je i sam iskoristio.

"OEBS je pružio okvir u kojem su se ruski i turski ministar sreli i po prvi put direktno razgovarali o stanju i posledica rasprave posle obaranja ruskog aviona na sirijsko-turksoj granici", objasnio je on dodajući da je takav format za dijalog neophodan.

Nemačka se, kako je istakao, odlučila da u idućoj godini ponudi više mogućnosti za dijalog, jer je bitno da se stvori poverenje.

"Srbija pokazala da može da bude ozbiljan partner"

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni i da bude mesto gde će se tražiti kompromisi.

"Sam ton međusobnog obraćanja velikih sila i niz bilataralnih sastanaka pokazali da Srbija može da bude mesto gde će se tražiti kompromisi", izjavio je Dačić na zajedničkoj konferenciji s nemačkim kolegom Frank-Valter Štajnmajerom.

Dačić je rekao da je pregovaranje na završnom zasedanju Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu i dalje u toku, podsetivši da je za svaku odluku pa i najmanju potreban konsenzus svih 57 država učesnica.

Dačić je dodao i da je ova godina iskorišćena i za unapređenje saradnje ministarstava spoljnih poslova Srbije i Nemačke što je doprinelo daljem razvoju odnosa dve države.

Poručivši Štajnmajeru da će ga čekati težak posao u idućoj godini i da će mu biti potrebno "mnogo sreće, vremena i leteći ćilim da stigne svuda", Dačić je nemačkom ministru poklonio ćilim za koji je rekao "da ne zna da li ima svojstva letećeg ćilima".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar