Шио за премијере и краљеве, а умро као сиромах

Одбијање да се плати кројачки рачун вековима је било готово питање части међу енглеском господом, а Винстон Черчил у томе није био изузетак, открива новообјављена архивска грађа.

Занимљивости 04.12.2015 | 19:00
Шио за премијере и краљеве, а умро као сиромах

Године 1937. године, дуг славног британског ратног премијера према кројачкој радњи Хенрија Пула у чувеној улици Севил Роу, у Лондону, износио је 197 фунти, или данашњих 12.000 фунти (18.000 долара).

Када га је кројач замолио да измири рачун, Черчил се увредио, одбио да плати и више никада није крочио у Пулову радњу.

„Упркос дугу, лондонски кројач је наставио да шије одела за Черчила“, рекао је Џејмс Шервуд, историчар који је прегледао архиву Пулове радње.

„Черчил је сматрао да чини услугу Хенрију Пулу тиме што код њега шије одећу и није био свестан да кројач тако губи новац. Никада није платио, нити се икада вратио у радњу - никада им није опростио“, навео је Шервуд.

Пример британског премијера није изолован: исто је то учинио и син Чарсла Дикенса, с том разликом што је славни енглески писац на крају измирио рачун.

Када му је током 1870-их на наплату стигао позамашни кројачки рачун, краљ Едвард Седми, тада још увек принц од Велса, игнорисао га је и престао да користи услуге Пулове радње. Тек је 20 година касније, када се попео на британски трон, измирио дуговање.

Међу чувеним „неплатишама“ су и аутор Дракуле Брем Стокер, пруски премијер, принц Ото фон Бизмарк, амерички банкар Ј.П. Морган и етиопски цар Хајле Селасије коме је кројач долазио на ноге у Адис Абебу.

Када је оснивач компаније Хенри Пул умро, његови високо позиционирани клијенти су му дуговали огромну своту новца, а финансијска ситуација фирме је била прилично лоша.

У једном од својих писама, које датира из 1875. године, Пул наводи да „неће готово ништа оставити за собом“.

„Радио сам за принчеве и бројне муштерије, а умрећу као сиромах“, тужно је закључио кројач.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар