Анализа: Браво за европски Партизан!

Црно-бели једина светла тачка српског клупског фудбала у Европи. Ове сезоне Партизан уписао седам победа, а може их бити још...

Фудбал 04.12.2015 | 23:00
Анализа: Браво за европски Партизан!

Партизан игра једну од најгорих сезона у домаћем шампионату...


Али, за Европу важи потпуно друга прича. "Парни ваљак" је на путу великог успеха, може се назвати и историјског.

Партизан је од оснивања четири пута успео да "презими" у Европи, да игра финале Купа шампиона 1966. године, али и да буде први и за сада једини клуб из Србије који је такмичење у еврокуповима почео једне, а завршио следеће календарске године.

Црно-бели су на добром путу да и ове сезоне понове тај резултат!

За ново, пето "пролеће" у Европи, довољан је и реми против Аугзбурга у Београду, а циљ ће бити остварен чак и уз поразе одређеном разликом (сваки минималан и 0:2).

Систем такмичења некада је био потпуно другачији, јер се у Купу шампиона и Купу купова играло тачно осам утакмица до финала. Само је у Купу УЕФА играно једно коло више, односно десет мечева, закључно са финалом 11.

Партизан је већ ове сезоне одиграо 11 европских утакмица, а биће их најмање 12, с тим што постоји велика шанса да актуелни српски шампион настави такмичење у Европи и у фебруару 2016, када га очекују сигурна два меча у шеснаестини финала Лиге Европе.

Партизан је у сезони 2015/2016, играјући квалификације за Лигу шампиона и утакмице у Лиги Европе, забележио за сада рекордних седам победа, реми и три пораза (БАТЕ једном и два пута Атлетик Билбао).

У последњих осам година, од укупно десет српских клубова који су наступали у Европи, само је Партизан играо групне фазе УЕФА такмичења (коефицијент се одређује на основу последњих пет сезона у Европи).

*Партизан је играо два пута Лигу шампиона и седам пута Лигу Европе.

Сама та чињенца говори да су црно-бели убедљиво на првом месту по броју освојених бодова. Партизан је донео 50 бодова, Војводина 17, Црвена звезда 12.5, Чукарички 5, Борац 3...

Прецизније, "ваљак" је за осам сезона, без утакмице са Аугзбургом и евентуалних нових искушења у фебруару, направио већи коефицијент него сви остали српски клубови заједно, 50 наспрам 46,5.

*сваки освојен бод у Европи се дели са бројем клубова који наступају (у случају Србије четири). Из тог разлога је Србија на врло лошем 27. месту. У питању је национални коефицијент 2015/2016. Исти положај имаће и наредне сезоне. На основу те листе се одређује број клубова и почетна позиција на старту сезоне, тј. од ког кола квалификација клубови почињу такмичење у Европи.

Најбоље место на клупској УЕФА ранг-листи Партизан је заузимао у лето 2005. када је после наступа у Лиги шампиона и "пролећа" у Лиги Европе био 76. Црно-бели су пред квалификације ове сезоне заузимали 127. позицију, а сада су на 109. Коефицијент који ће Партизан сигурно имати за наредну сезону, без обзира на исход меча са Аугзбургом, са могућим порастом у случају добрих резултата, је 16,925.

Ако победи Аугзбург добиће још тачно 2,1 бод, што је уз већ постојећих 16,925 једнако 19,025 бодова. С тим тријумфом Партизан би се вратио у ТОП 100 клубова Европе.

Колико су вредне победе Партизана ове сезоне у Европи говори податак да је до сада освојио 6,850 бодова, убедљиво највише у последњих пет сезона.

Коментари / 0

Оставите коментар