Analiza: Bravo za evropski Partizan!

Crno-beli jedina svetla tačka srpskog klupskog fudbala u Evropi. Ove sezone Partizan upisao sedam pobeda, a može ih biti još...

Fudbal 04.12.2015 | 23:00
Analiza: Bravo za evropski Partizan!

Partizan igra jednu od najgorih sezona u domaćem šampionatu...


Ali, za Evropu važi potpuno druga priča. "Parni valjak" je na putu velikog uspeha, može se nazvati i istorijskog.

Partizan je od osnivanja četiri puta uspeo da "prezimi" u Evropi, da igra finale Kupa šampiona 1966. godine, ali i da bude prvi i za sada jedini klub iz Srbije koji je takmičenje u evrokupovima počeo jedne, a završio sledeće kalendarske godine.

Crno-beli su na dobrom putu da i ove sezone ponove taj rezultat!

Za novo, peto "proleće" u Evropi, dovoljan je i remi protiv Augzburga u Beogradu, a cilj će biti ostvaren čak i uz poraze određenom razlikom (svaki minimalan i 0:2).

Sistem takmičenja nekada je bio potpuno drugačiji, jer se u Kupu šampiona i Kupu kupova igralo tačno osam utakmica do finala. Samo je u Kupu UEFA igrano jedno kolo više, odnosno deset mečeva, zaključno sa finalom 11.

Partizan je već ove sezone odigrao 11 evropskih utakmica, a biće ih najmanje 12, s tim što postoji velika šansa da aktuelni srpski šampion nastavi takmičenje u Evropi i u februaru 2016, kada ga očekuju sigurna dva meča u šesnaestini finala Lige Evrope.

Partizan je u sezoni 2015/2016, igrajući kvalifikacije za Ligu šampiona i utakmice u Ligi Evrope, zabeležio za sada rekordnih sedam pobeda, remi i tri poraza (BATE jednom i dva puta Atletik Bilbao).

U poslednjih osam godina, od ukupno deset srpskih klubova koji su nastupali u Evropi, samo je Partizan igrao grupne faze UEFA takmičenja (koeficijent se određuje na osnovu poslednjih pet sezona u Evropi).

*Partizan je igrao dva puta Ligu šampiona i sedam puta Ligu Evrope.

Sama ta činjenca govori da su crno-beli ubedljivo na prvom mestu po broju osvojenih bodova. Partizan je doneo 50 bodova, Vojvodina 17, Crvena zvezda 12.5, Čukarički 5, Borac 3...

Preciznije, "valjak" je za osam sezona, bez utakmice sa Augzburgom i eventualnih novih iskušenja u februaru, napravio veći koeficijent nego svi ostali srpski klubovi zajedno, 50 naspram 46,5.

*svaki osvojen bod u Evropi se deli sa brojem klubova koji nastupaju (u slučaju Srbije četiri). Iz tog razloga je Srbija na vrlo lošem 27. mestu. U pitanju je nacionalni koeficijent 2015/2016. Isti položaj imaće i naredne sezone. Na osnovu te liste se određuje broj klubova i početna pozicija na startu sezone, tj. od kog kola kvalifikacija klubovi počinju takmičenje u Evropi.

Najbolje mesto na klupskoj UEFA rang-listi Partizan je zauzimao u leto 2005. kada je posle nastupa u Ligi šampiona i "proleća" u Ligi Evrope bio 76. Crno-beli su pred kvalifikacije ove sezone zauzimali 127. poziciju, a sada su na 109. Koeficijent koji će Partizan sigurno imati za narednu sezonu, bez obzira na ishod meča sa Augzburgom, sa mogućim porastom u slučaju dobrih rezultata, je 16,925.

Ako pobedi Augzburg dobiće još tačno 2,1 bod, što je uz već postojećih 16,925 jednako 19,025 bodova. S tim trijumfom Partizan bi se vratio u TOP 100 klubova Evrope.

Koliko su vredne pobede Partizana ove sezone u Evropi govori podatak da je do sada osvojio 6,850 bodova, ubedljivo najviše u poslednjih pet sezona.

Komentari / 0

Ostavite komentar