Хрвати траже вето за одлучивање у ФБиХ

У Влади Федерације БиХ тражиће се примјена истог начела као у Савјету министара БиХ гдје ни једна одлука не може проћи ово тијело извршне власти ако најмање један министар не подигне руку за њу, пише Вечерњи лист.

Босна и Херцеговина 30.11.2015 | 10:06
Хрвати траже вето за одлучивање у ФБиХ

На претпосљедњој сједници федералне Владе бошњачки министри су искористили могућност и надгласали хрватске колеге у питању везаном уз проблеме ветерана. Упркос инсистирању хрватских колега да се не иде у надгласавање и да се постигне договор, приједлог је стављен на гласање и прихваћен је, сазнаје "Вечерњи лист".

Први пут се то догодило након дужег времена 'хармоније' федералних партнера, савеза ХДЗ-а и СДА, којима су се прикључиле и колеге из Савеза за бољу будућност (СББ).

Овај случај, иако се није радило о епохално важној одлуци, потврдио је потребу измјене прописа везаних уз рад и одлучивања федералне Владе, док се не постигну свеобухватније структурне реформе везане уз извршну власт, наводи Вечерњи лист.

Хрватски су министри, од почетка рада ове Владе, најавили да ће инситирати, а ускоро се треба очекивати доношење измјена Закона о Влади и пословника о раду Владе Федерације БиХ. Наиме, тим би се документом, као привремена мјера, барем у овоме мандату, онемогућила пракса надгласавања увођењем мини-националног вета.

Наиме, према приједлогу представника из странака окупљених око Хрватског народног сабора (ХНС), да би било која одлука Владе могла ступити на снагу, морала би се осигурати и потпора хрватских министара.

У Савјету министара БиХ ни једна одлука не може проћи ово тијело извршне власти ако најмање један министар из реда конститутивних народа не подигне руку за њу.

А на сличан би се начин ствари уредиле и у Федерацији БиХ. Међутим, с обзиром на то да у Савјету министара, на примејр, Хрвати имају три министра, а у Федерацији БиХ петорицу, онда би вјеројатно за доношење ваљане одлуке требало добити сагласност најмање двојице.

Међутим, ти ће детаљи остати преговарачима о измјенама Закона о Влади. Све ове механизме заштите од надгласавања одмах се покушава из Сарајева тумачити као опструкције, међутим, до сада се у пракси показало како се одлуке које неће имати рок трајања пуно лакше доносе компромисом, него, пак, "на мишиће" јер се касније све могу преиспитивати у процедури проглашавања виталног националног интереса, што цијели процес немјерљиво више успорава, наводи Вечерњи лист.

Нарушени односи

Одлучивање у ФБиХ било је неуспоредиво плодоносније док бивши високи међународни представник Волфганг Петрич није одредбе о конститутивности свих народа на крајње дискриминирајући начин примијенио на малоброњијим народима.

Умјесто паритета у броју министарстава, који је вриједио до 2002. године, Хрвати су добили мањинску позицију у односу на Бошњаке.

То је довело до заостајања ФБиХ, продубљивања кризе и нарушавања односа између Хрвата и Бошњака. Измјена закона којом би се одбацила могућност надгласавања Хрвата, била би корак у правоме смјеру повратка повјерења између народа, важном за озбиљније реформе.

 

Извор: Мондо.ба

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

валтер

30.11.2015 09:41

Треба увести вето на националне странке , док год се буду пребројавала национална крвна зрнца а не тразила струцност и компетанса , дзаба нам , ово су данас телетабиси од политицара , цаст изузетцим!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

30.11.2015 09:53

Браво за коментар!

Name

марко самардзиц

30.11.2015 10:05

Свака цаст!Све странке унистити!!!

Name

лингуа мендум

30.11.2015 10:12

Шта ти је компетанса? Да ниси мислио на компетентност? Мора да живиш у Норвешкој па ти не замјерам.;)

Name

Михаило Микић

30.11.2015 10:20

Нетреба уводити никакав вето, већ ако има неко од муслимана и Хрвата да је незадовољан са својим положајем у РС нека иде за Сарајево или Загреб. Тако исто ако има неки СРБин који се због стана вратио у Мостар или Сарајево па је незадовољан са својим положајем нека дође у РС. Доста је било уцењивања. СВАКА СТОКА СЕ ЗАТВАРА ПОСЕБНО У СВОЈ ТОР, А НИКАДА ЗАЈЕДНО!

Name

смолуца

30.11.2015 10:21

То је само сад скупља свака одлука.Треба све руке сад подмитити.

Name

Брчко

30.11.2015 09:52

Даћемо то хрватима и србима ак у РС исто то донесу.. Па у ФБиХ има око 18 посто Латина а тразе такве уступке.. Ајд нек је бошњака у РС 15 посто...ми ће мо тразитте право мини ВЕТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суип

30.11.2015 10:24

Све Скупа је то велико .рање ,треба целу БиХ преправити.

Name

зумба

30.11.2015 10:29

Скуторима није мало да са 14% имају трецину власти у БиХ хтјели би и половину у ФБиХ и да јос гласају и за власт у Хрватској,безобразлику никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.11.2015 11:14

Која је будала испао Алија када је Босњаке(тада Муслимане) "окренуо" ка Тудјману и Хрватима!Босњаци и Срби осим религије имају скоро све исто(музика,зивотне навике итд.), а Босњаци и Хрвати немају ниста,осим сто су их мудри Латини искористили као презерватив,рат пренијели из Хрватске у БиХ и након тога им "хињски" забили ноз у ледја,а прије тога "паметно" тада муслиманско руководство увуцено у рат са Србима који се могао и требао избјеци!!

Name

Хм

30.11.2015 12:20

Мало би им било и да имају сву власт. Имају у Хрватској па све иде низбрдо. Прогласише Иву Санадера јединим криминалцем а сви остали су баш за респекта...Кола дакле иду низбрдо и само што се нису разбила у парампарчад. Ко им је сад крив?

Name

борац

30.11.2015 11:28

Она се никад висе неце ниста ријесити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој Ре михајло

30.11.2015 11:29

Твојој глупости и совинизму никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.11.2015 11:30

Валтер је у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.11.2015 13:30

Хахаха биће опет НДХ-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

30.11.2015 14:53

Дејтон 2......

ОДГОВОРИТЕ