Hrvati traže veto za odlučivanje u FBiH

U Vladi Federacije BiH tražiće se primjena istog načela kao u Savjetu ministara BiH gdje ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar ne podigne ruku za nju, piše Večernji list.

Bosna i Hercegovina 30.11.2015 | 10:06
Hrvati traže veto za odlučivanje u FBiH

Na pretposljednjoj sjednici federalne Vlade bošnjački ministri su iskoristili mogućnost i nadglasali hrvatske kolege u pitanju vezanom uz probleme veterana. Uprkos insistiranju hrvatskih kolega da se ne ide u nadglasavanje i da se postigne dogovor, prijedlog je stavljen na glasanje i prihvaćen je, saznaje "Večernji list".

Prvi put se to dogodilo nakon dužeg vremena 'harmonije' federalnih partnera, saveza HDZ-a i SDA, kojima su se priključile i kolege iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ovaj slučaj, iako se nije radilo o epohalno važnoj odluci, potvrdio je potrebu izmjene propisa vezanih uz rad i odlučivanja federalne Vlade, dok se ne postignu sveobuhvatnije strukturne reforme vezane uz izvršnu vlast, navodi Večernji list.

Hrvatski su ministri, od početka rada ove Vlade, najavili da će insitirati, a uskoro se treba očekivati donošenje izmjena Zakona o Vladi i poslovnika o radu Vlade Federacije BiH. Naime, tim bi se dokumentom, kao privremena mjera, barem u ovome mandatu, onemogućila praksa nadglasavanja uvođenjem mini-nacionalnog veta.

Naime, prema prijedlogu predstavnika iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), da bi bilo koja odluka Vlade mogla stupiti na snagu, morala bi se osigurati i potpora hrvatskih ministara.

U Savjetu ministara BiH ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar iz reda konstitutivnih naroda ne podigne ruku za nju.

A na sličan bi se način stvari uredile i u Federaciji BiH. Međutim, s obzirom na to da u Savjetu ministara, na primejr, Hrvati imaju tri ministra, a u Federaciji BiH petoricu, onda bi vjerojatno za donošenje valjane odluke trebalo dobiti saglasnost najmanje dvojice.

Međutim, ti će detalji ostati pregovaračima o izmjenama Zakona o Vladi. Sve ove mehanizme zaštite od nadglasavanja odmah se pokušava iz Sarajeva tumačiti kao opstrukcije, međutim, do sada se u praksi pokazalo kako se odluke koje neće imati rok trajanja puno lakše donose kompromisom, nego, pak, "na mišiće" jer se kasnije sve mogu preispitivati u proceduri proglašavanja vitalnog nacionalnog interesa, što cijeli proces nemjerljivo više usporava, navodi Večernji list.

Narušeni odnosi

Odlučivanje u FBiH bilo je neusporedivo plodonosnije dok bivši visoki međunarodni predstavnik Volfgang Petrič nije odredbe o konstitutivnosti svih naroda na krajnje diskriminirajući način primijenio na malobronjijim narodima.

Umjesto pariteta u broju ministarstava, koji je vrijedio do 2002. godine, Hrvati su dobili manjinsku poziciju u odnosu na Bošnjake.

To je dovelo do zaostajanja FBiH, produbljivanja krize i narušavanja odnosa između Hrvata i Bošnjaka. Izmjena zakona kojom bi se odbacila mogućnost nadglasavanja Hrvata, bila bi korak u pravome smjeru povratka povjerenja između naroda, važnom za ozbiljnije reforme.

 

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

valter

30.11.2015 09:41

Treba uvesti veto na nacionalne stranke , dok god se budu prebrojavala nacionalna krvna zrnca a ne trazila strucnost i kompetansa , dzaba nam , ovo su danas teletabisi od politicara , cast izuzetcim!!

ODGOVORITE
Name

MiraISa

30.11.2015 09:53

Bravo za komentar!

Name

marko samardzic

30.11.2015 10:05

Svaka cast!Sve stranke unistiti!!!

Name

lingua mendum

30.11.2015 10:12

Šta ti je kompetansa? Da nisi mislio na kompetentnost? Mora da živiš u Norveškoj pa ti ne zamjeram.;)

Name

Михаило Микић

30.11.2015 10:20

Нетреба уводити никакав вето, већ ако има неко од муслимана и Хрвата да је незадовољан са својим положајем у РС нека иде за Сарајево или Загреб. Тако исто ако има неки СРБин који се због стана вратио у Мостар или Сарајево па је незадовољан са својим положајем нека дође у РС. Доста је било уцењивања. СВАКА СТОКА СЕ ЗАТВАРА ПОСЕБНО У СВОЈ ТОР, А НИКАДА ЗАЈЕДНО!

Name

smoluca

30.11.2015 10:21

To je samo sad skuplja svaka odluka.Treba sve ruke sad podmititi.

Name

Brčko

30.11.2015 09:52

Daćemo to hrvatima i srbima ak u RS isto to donesu.. Pa u FBiH ima oko 18 posto Latina a traze takve ustupke.. Ajd nek je bošnjaka u RS 15 posto...mi će mo trazitte pravo mini VETA...

ODGOVORITE
Name

Suip

30.11.2015 10:24

Sve Skupa je to veliko .ranje ,treba celu BiH prepraviti.

Name

zumba

30.11.2015 10:29

Skutorima nije malo da sa 14% imaju trecinu vlasti u BiH htjeli bi i polovinu u FBiH i da jos glasaju i za vlast u Hrvatskoj,bezobrazliku nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

30.11.2015 11:14

Koja je budala ispao Alija kada je Bosnjake(tada Muslimane) "okrenuo" ka Tudjmanu i Hrvatima!Bosnjaci i Srbi osim religije imaju skoro sve isto(muzika,zivotne navike itd.), a Bosnjaci i Hrvati nemaju nista,osim sto su ih mudri Latini iskoristili kao prezervativ,rat prenijeli iz Hrvatske u BiH i nakon toga im "hinjski" zabili noz u ledja,a prije toga "pametno" tada muslimansko rukovodstvo uvuceno u rat sa Srbima koji se mogao i trebao izbjeci!!

Name

Hm

30.11.2015 12:20

Malo bi im bilo i da imaju svu vlast. Imaju u Hrvatskoj pa sve ide nizbrdo. Proglasiše Ivu Sanadera jedinim kriminalcem a svi ostali su baš za respekta...Kola dakle idu nizbrdo i samo što se nisu razbila u paramparčad. Ko im je sad kriv?

Name

borac

30.11.2015 11:28

Ona se nikad vise nece nista rijesiti

ODGOVORITE
Name

Doboj Re mihajlo

30.11.2015 11:29

Tvojoj gluposti i sovinizmu nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

borac

30.11.2015 11:30

Valter je u pravu

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.11.2015 13:30

Hahaha biće opet NDH-a!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

30.11.2015 14:53

Dejton 2......

ODGOVORITE