Турска има право да очекује помоћ ЕУ

Лидери ЕУ, који су се данас састали са турским премијером Ахметом Давутоглуом на самиту у Бриселу како би разговарали о рјешавању избегличке кризе, желе помоћи Турској, али истовремено упозоравају да не треба превише обећавати Анкари.

Свијет 29.11.2015 | 20:33
Турска има право да очекује помоћ ЕУ

Давутоглу за то време најављује нову еру у односима са ЕУ.Њемачка канцеларка Ангела Меркел тврди да ЕУ мора смањити терет Турској која је преузела збрињавањем избјеглица и морамо објаснити да желимо сарађивати на бројним пољима.

"Желимо на бројним пољима сарађивати с Турском. За нас је најважније да илегалне миграције ставимо у оквире легалних. Упркос чињеници да је добила малу помоћ међународне заједнице, Турска је збринула више од два милиона избјеглица. Морамо олакшати тај терет", казала је Меркел.

Указујући и на важно питање кријумчарења људи, Меркел је казала да се мора отворити пут легалним избјеглицама ка Европи, те додала да ће то бити изводиво након имплементације безвизног система и споразума о повратку депортацији с Турском.

На ванредном самиту у седишту Уније разматран је план да се Турској понуде три милијаре евра, ублажавање визних рестрикција и бржи процес приступања ЕУ у замену за строжу контролу Анкаре на границама и преузимање неких од миграната који не испуњавају услове за азил у Европи.

Давутоглу је на отварању самита рекао да је "захвалан европским лидерима на овом новом почетку, који је, не само поцетак састанка, већ и новог процеса од великог значаја за будућност наше заједничке везе у Европи.

"Предсједник Европског Савета Доналд Туск јасно је рекао Давутоглуу да у замјену за помоћ ЕУ очекује "брзо и знатно смањење броја нерегуларних мигранта који стижу у Европу.

"Уз то, како је додао, земље ЕУ желе да Турска "оствари заједнички циљ приближавања кроз спровођење реформи, поштовање највиших стандарда људских права и медијских слобода, и примјену договорене мапе пута и стандарда", који су део приступних преговора, пренио је АП.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

зумба

29.11.2015 19:40

Ахмете,поносу нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

29.11.2015 20:06

Је.о те он.,

Name

Саво

29.11.2015 22:56

Цуво си нас 500 година,нико нам није мого ниста а сад нас ударају са свих страна.

Name

Илија Цворовиц

29.11.2015 20:04

Драга и дивна Турска, зауставит це избјеглице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха само се ви играјте

29.11.2015 20:26

Самим тим ЕУ признаје да је зивот једог Руског пилота невазан,изроди једни европски.Само полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

29.11.2015 23:00

Руси це остат сами са Асадом ,диктатором,мозда јос Хисболах и Иран да их подрзавају.Стварно су се Руси упустили у авантуру,политицку,војну а прије свега економско -финанцијску. Сад це рубља само да отреса а они да стампају.

Name

Михаило Микић

29.11.2015 23:52

СРБи никако немогу да схвате да у политици поштења нема, и да је Бог прво себи браду створио па после другима! Зато имамо браду звања, браду знања и браду с.ања!

Name

Турцин

30.11.2015 05:49

Само тако наставите брацо Турци нема попустања

ОДГОВОРИТЕ