Turska ima pravo da očekuje pomoć EU

Lideri EU, koji su se danas sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu kako bi razgovarali o rješavanju izbegličke krize, žele pomoći Turskoj, ali istovremeno upozoravaju da ne treba previše obećavati Ankari.

Svijet 29.11.2015 | 20:33
Turska ima pravo da očekuje pomoć EU

Davutoglu za to vreme najavljuje novu eru u odnosima sa EU.Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da EU mora smanjiti teret Turskoj koja je preuzela zbrinjavanjem izbjeglica i moramo objasniti da želimo sarađivati na brojnim poljima.

"Želimo na brojnim poljima sarađivati s Turskom. Za nas je najvažnije da ilegalne migracije stavimo u okvire legalnih. Uprkos činjenici da je dobila malu pomoć međunarodne zajednice, Turska je zbrinula više od dva miliona izbjeglica. Moramo olakšati taj teret", kazala je Merkel.

Ukazujući i na važno pitanje krijumčarenja ljudi, Merkel je kazala da se mora otvoriti put legalnim izbjeglicama ka Evropi, te dodala da će to biti izvodivo nakon implementacije bezviznog sistema i sporazuma o povratku deportaciji s Turskom.

Na vanrednom samitu u sedištu Unije razmatran je plan da se Turskoj ponude tri milijare evra, ublažavanje viznih restrikcija i brži proces pristupanja EU u zamenu za strožu kontrolu Ankare na granicama i preuzimanje nekih od migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi.

Davutoglu je na otvaranju samita rekao da je "zahvalan evropskim liderima na ovom novom početku, koji je, ne samo pocetak sastanka, već i novog procesa od velikog značaja za budućnost naše zajedničke veze u Evropi.

"Predsjednik Evropskog Saveta Donald Tusk jasno je rekao Davutogluu da u zamjenu za pomoć EU očekuje "brzo i znatno smanjenje broja neregularnih migranta koji stižu u Evropu.

"Uz to, kako je dodao, zemlje EU žele da Turska "ostvari zajednički cilj približavanja kroz sprovođenje reformi, poštovanje najviših standarda ljudskih prava i medijskih sloboda, i primjenu dogovorene mape puta i standarda", koji su deo pristupnih pregovora, prenio je AP.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zumba

29.11.2015 19:40

Ahmete,ponosu nas!

ODGOVORITE
Name

Mujo

29.11.2015 20:06

Je.o te on.,

Name

Savo

29.11.2015 22:56

Cuvo si nas 500 godina,niko nam nije mogo nista a sad nas udaraju sa svih strana.

Name

Ilija Cvorovic

29.11.2015 20:04

Draga i divna Turska, zaustavit ce izbjeglice

ODGOVORITE
Name

Hahaha samo se vi igrajte

29.11.2015 20:26

Samim tim EU priznaje da je zivot jedog Ruskog pilota nevazan,izrodi jedni evropski.Samo polako...

ODGOVORITE
Name

Zero

29.11.2015 23:00

Rusi ce ostat sami sa Asadom ,diktatorom,mozda jos Hisbolah i Iran da ih podrzavaju.Stvarno su se Rusi upustili u avanturu,politicku,vojnu a prije svega ekonomsko -financijsku. Sad ce rublja samo da otresa a oni da stampaju.

Name

Михаило Микић

29.11.2015 23:52

СРБи никако немогу да схвате да у политици поштења нема, и да је Бог прво себи браду створио па после другима! Зато имамо браду звања, браду знања и браду с.ања!

Name

Turcin

30.11.2015 05:49

Samo tako nastavite braco Turci nema popustanja

ODGOVORITE