Демонстрације уочи конференције о клими

Учесници протестовали су близу места терористичких напада у Паризу, са циљем да пошаљу снажну поруку светским лидерима уочи сутрашњег званичног почетка Конференције УН о клими.

Свијет 29.11.2015 | 15:14
Демонстрације уочи конференције о клими

На првом протесту у француској престоници организованом након напада, демонстранти свих узраста, држећи се за руке, формирали су "људски ланац", дужине до два километара.

Демонстранти су оставили процеп у ланцу испред цвећа остављеног на улазу у концертну дворану Батаклан, где је погинуло 90 људи, у знак поштовања према жртвама напада.

Француски званичници су отказали два протестна скупа посвећена клими након серије терористичких напада у Паризу 13. новембра у којима је убијено 130 људи.

Уместо марша, активисти су оставили на хиљаде пари ципела - чија тежина, према организаторима, износи више од четири тоне - на земљи око Трга републике, а један пар патика оставио је и генерални секретар УН Бан Ки Мун, пренео је АФП.Протести су одржани и у другим деловим света.

У Аустралији је десетине хиљада људи учествовало у протестним шетњама, у Сеулу протестовало око 1.000 људи, а планирани су скупови и у Рио де Жанеиру, Њујорку и Мексику.

Око 150 светских лидера, укључујући председнике САД Барака Обаму, Русије Владимира Путина и Кине Си Ђипинга присуствоваће скупу 195 држава чланица УН посвећеном клими, од 30. новембра до 11. децембра у Паризу.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар