Demonstracije uoči konferencije o klimi

Učesnici protestovali su blizu mesta terorističkih napada u Parizu, sa ciljem da pošalju snažnu poruku svetskim liderima uoči sutrašnjeg zvaničnog početka Konferencije UN o klimi.

Svijet 29.11.2015 | 15:14
Demonstracije uoči konferencije o klimi

Na prvom protestu u francuskoj prestonici organizovanom nakon napada, demonstranti svih uzrasta, držeći se za ruke, formirali su "ljudski lanac", dužine do dva kilometara.

Demonstranti su ostavili procep u lancu ispred cveća ostavljenog na ulazu u koncertnu dvoranu Bataklan, gde je poginulo 90 ljudi, u znak poštovanja prema žrtvama napada.

Francuski zvaničnici su otkazali dva protestna skupa posvećena klimi nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Umesto marša, aktivisti su ostavili na hiljade pari cipela - čija težina, prema organizatorima, iznosi više od četiri tone - na zemlji oko Trga republike, a jedan par patika ostavio je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, preneo je AFP.Protesti su održani i u drugim delovim sveta.

U Australiji je desetine hiljada ljudi učestvovalo u protestnim šetnjama, u Seulu protestovalo oko 1.000 ljudi, a planirani su skupovi i u Rio de Žaneiru, Njujorku i Meksiku.

Oko 150 svetskih lidera, uključujući predsednike SAD Baraka Obamu, Rusije Vladimira Putina i Kine Si Đipinga prisustvovaće skupu 195 država članica UN posvećenom klimi, od 30. novembra do 11. decembra u Parizu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar