Фјури срушио Кличка с трона!

Тајсон Фјури нови је првак света у тешкој категорији, пошто је у Диселдорфу победио Владимира Кличка једногласном одлуком судија.

Остали спортови 29.11.2015 | 09:40
Фјури срушио Кличка с трона!

У мечу је виђен први пораз Украјинца после 2004. године, укупно четврти у професионалној каријери, поред 64 победе.

С друге стране, Британац, који је остварио 25 победу (19. нокаутом), свакако највећу у каријери, спречио је Кличка да 19. пут одбрани појасе у верзијама WБА, WБО и ИБФ.

Такође, рекорд великог Џоа Луиса остаје уписан у историји – пошто је са 25 одбрана, од чега 21 нокаутом, скоро 12 година био на трону у тешкој категорији.

Судије нису имале дилему пошто после дванаест одрађених рунди није било нокаута, па су сва тројица судија, потпуно оправдано и заслужено, пресудила у корист 206 центиметара високога Фјурија – 115-112, 115-112, 116-111.

Кренуло је неописивно славље у углу британца, који је после победничког говора, у коме је између осталог одао почаст Кличку за све што је учинио за бокс, чули песму од 'Аеросмита' 'И дон'т wанн мисс а тхинг' у његов изведби, са посветом за супругу која се убрзо појавила у рингу.

На самом крају, промотер борбе Марк Хенеси открио је да је реванш и више него известан.

Од самог старта Тајсон Фјури, који је прошао руску школу бокса, а при том покупио и све 'цаке' из уличног бокса, кренуо је са провокацијама противника. Држао је руке скроз спуштене, без имало гарда, а у неколико тренутака је руке држао иза леђа, што је публика поздрављала овацијама.

Ипак, после три рунде чинило се да ће ово бити још једна лагана одбрана титула за Украјинца, али се све променило почетком пете рунде. Фјури је директном направио расекотину на лицу Кличка, а од тог тренутка дошло је до великог заокрета у току борбе.

Британац је постајао све офанзивнији, задавао је све више чистих удараца, при том се одлично кретао, па ривал није ни имао праву прилику да му узврати.

Како се борба ближила крају актуелни шампион је схватио да мора да нападне, али је Фјури сваки пут имао одговор, био то добар рад ногу или експресан одговор.

Како се ближио крај Кличко је бивао све офанзивнији, више у очају јер није имао решење.

Међутим, Тајсон се није дао, поновио је провокацију са рукама иза леђа, а затим поприлично лагано привео меч за титулу првака света крају.

Спектакл у крцатој дворани у Диселдорфу најавио је легендарни водитељ Мајкл Бафер чувеном реченицом – Спремимо се за борбу (Лет'с гет реадy то румбле).

Фјури је кренуо са провокацима од самог старта, али се Кличко није дао, већ је покушао максимално да буде смирен. Уводни минути, очекивано, нису нам донели превише интензиван бокс, пошто су обојица кренула у борбу са задршком. Наставио је Британац да држи спуштен гард, да држи руке иза леђа, али је гонг прекинуо рунду таман када су кренули ударци.

Одмах по крају рунде Фјури је кренуо и вербално да провоцира Украјинца, али је их судија брзо раздвојио и послао у ћошкове. У другој рунди гледали смо нешто офанзивнијег Фјурила, који међутим није успео да искористи пасивност Кличка, па је погодио тек неколико 'ситних' удараца.

У трећој рунди је Кличко био тај који је конкретнији, а Британац, који је прошао руску школу бокса, наставио је да забавља публику и провоцира ривала. Као ни Фјури, ни кличко није имао чистих удараца за три минута. Двесташест центиметара високи Британац одлучио се за дефанзивнији приступ, што се видело већ на старту рунде четири, а Кличко је све више преузимао иницијативу.

Ипак, сем неколико крошеа, Кличко није успео да конкретније да угрози противника. На самом истеку рунде прошао му је први карактеристички директ, а овога пута је гонг спасао Британца.

Пета рунда нам није донела ништа спектакуларно, али јесте ударац Фјурија који је направио посекотину на лицу Украјинца. Од тог тренутка меч је доживео велики преокрет, пошто је у наредне две рунде Кличко био тај који је био у дефанзиви, док је Фјури све време био у покрету и неколико пута лепо задрмао противника.

Већ почетком осме рунде постало је евидентно да обојица осећају умор, па није био превише узбуђења тек до средине девете. Најпре је уследио снажан директ Кличка, да би убрзо одговорио Фјури на сличан начин.

У наредних шест минута нисмо видели превише тога, Фјури је наставио да 'бежи' по рингу, док је Кличко покушао у неколико наварата да га угрози. Већ средином претпоследње рунде постало је евидентно да ће судије вероватно бити те које ће донети одлуку о победнику, иако смо видели по серију удараца за крај рунде.

Пред последњу рунду утисак је био да је Фјури тај са више чистих удараца током меча, па је Кличко желео да покуша да нокаутира ривала. Ипак, прво смо видели напад Британца, али и две квалитетне серије Украјинца за крај. Наравно, обојица су почела да славе после последњег гонга.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

.

29.11.2015 08:42

Смјена генерација, долазе млађи момци, старији се пензинишу, истекло вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

29.11.2015 09:01

Имам кабловску преко Мтела.Синоћ (субота 28. новембар) је дежурни оперативац прекинуо пренос на РТЛу бокс меч Кличко -Фјури баш у тренутку када су судије требали прогласити побједника (!?). По предвиђеној ТВ шеми требала је почети нека емисија за коју оператер није имао права емитовања.Очигледно да дежурни није погледао стање на РТЛу.Сигурно је да не би прекршио закон да је оставио пренос до краја јер предвиђена емисија није ни почела. Тек након десетак минута сам на интернету видио ко је побједник. Ово није први пут да се овако нешто догоди на Мтеловој кабловској ТВ. Тиме показују крајњи непрофесионализам,непоштовање и безобзирност према нама корисницима поприлично скупих услуга. А што се тиче меча,Фјури је само био мање лош од досадно лошег Кличка и заслужено је побиједио фашисту из Украјине.

ОДГОВОРИТЕ