Болт иде на Ђоковића без титуле - атлетичар године!

Усеин Болт, незванично, најозбиљнији је ривал Новаку Ђоковићу у трци за "Лауреус" награду, али ИААФ није га прогласио за атлетичара године 2015. Награде су добили Итон и Дибаба.

Остали спортови 28.11.2015 | 19:40
Болт иде на Ђоковића без титуле - атлетичар године!

Према неким најавама и проценама, главни конкурент Новаку Ђоковићу у трци за награду "Лауреус" биће фантастични атлетичар Усеин Болт, али...

Он чак није ни проглашен за атлетичара године, у избору Светске атлетске федерације.

Испред Јамајканца Болта, шампиона света из Пекинга на 100 и 200 метара, као и победника штафете 4x100, али и светског шампиона у троскоку, Американца Кристијана Тејлора, пробио се још један Американац, Ешто Итон.

ИААФ, у јеку скандала везаног за корупцију и допинг, налик оном у ФИФА и УЕФА, за атлетичара године 2015. изабрао је десетобојца Итона (27), који је на Светском првенству у Кини оборио сопствени светски рекорд са 9.045 поена.

За атлетичарку године изабрана је без дилеме најбоља ове године, Гензебе Дибаба (24) из Етиопије. Млађа сестра троструке олимпијске шампионке Тирунеш Дибабе поставила је нови светски рекорд у трци на 1.500 метара, 50,07, уједно освојила је светско злато у тој дисциплини, али и бронзу у "Птичијем гнезу" у трци на 5.000 метара.

Ипак, проглашење најбољих обављено је отужно и тихо, без гала вечере у Монаку, јер је у току истрага против већине челника ИААФ, због чега је први човек те организације, Енглез Лорд Кое, недавно поднео оставку.

"Нисам победио ни Усеина, ни Кристијана, мој посао је једноставно другачије дизајниран", прокоментарисао је Итон то што ни у спринту, ни у троскоку не би могао да се мери са главним ривалима за ласкаво признање, али да је он вансеријски атлета, универзалац, способан да се надмеће и поставља завидне резултате и у пољу и на траци.

"Они су једни од најталентованијих и најдивнијих извођача свих времена. Почаствован сам што сам поменут у њиховом друштву", скромно је рекао Итон.

"Након што ми је умало измакло ово признање прошле године, веома сам поносна да су ме овог пута препознали навијачи и експерти у нашем спорту", рекла је лепа Дибаба, другопласирана у избору 2014. године.

Лорд Кое, иако је у великом проблему због ког ће највероватније завршити на суду, послао је скоро па опроштајну поруку лауреатима.

"Иако се атлетска породица неће окупити традиционално у Монаку, имамо разлога да прославимо невероватну 2015. годину испуњену сјајним остварењима атлетичара. Честитам Ештону и Гензеби, њихова издања у овој години су инспирација и пример праве спортске изванредности", рекао је Кое.

ИААФ је избор за атлетичара и атлетичарку године увео 1988. после Олимпијских игара у Сеулу и први су за најбоље проглашени амерички такмичари, тада рекордери у својим дисциплинама, Карл Луис и Флоренс Грифит-Џојнер.

Болт је проглашаван за најбољег у пет од последњих шест сезона (2008-2014), а серију му је 2010. прекинуо Давид Рудиша. Болт је и апсолутни рекордер са пет титула, Хишам Ел Геруж из Марока има три, а по две Луис, Мајкл Џонсон и Кенениса Бекеле.

Прошле године најбољи атлетичар био је Рено Лавијен из Француске, први Француз освајач ове награде, док је Итон ове сезоне донео Америци прву овакву награду од 2007. када је најбољи био Тајсон Геј, једини Американац међу најбољима од тријумфа Џонсона 1999.

У женској конкуренцији Аустралијанка Валери Адамс није успела да одбрани титулу најбоље, која је од два узастопна тријумфа Рускиње Јелене Исинбајеве, 2004. и 2005. године, константно мењала власницу: Сања Ричардс, Месерет Дефар, поново Исинбајева, поново Ричардс, Бланка Влашић, Сали Пирсон, Алисон Феликс, Шели-Ен Фрејзер-Прајс, Адамс и сада Дибаба.

Дибаба је, после Дефар, друга Етиопљанка која је проглашена за најбољу.

Рекордерка је и даље Исинбајева са три титуле, испред Мерион Џонс и Сање Ричардс које имају по две. Џонс је 2000. и трећи пут проглашена за најбољу, али јој је та награда касније одузета јер је накнадно било утврђено да је многе резултате у финишу каријере постигла захваљујући систематском допингу.

Додела Лауреус награде ове године биће одржана у Шангају, где су игром случаја тријумфовали и Ђоковић и Болт, освајачи пет од последњих седам признања.

Болт је 2009. прекинуо четворогодишњу владавину Роџера Федерера и тријумфовао још 2010. и 2013. године, док је Ђоковић најбољи био 2012. и 2015. У међувремену за светског спортисту године проглашавани су Рафаел Надал (2011) и Себастијан Фетел (2014).

Из трке за најбољег не треба избацити и светског шампиона у Формули 1, Луиса Хамилтона, који је супериорно одбранио титулу ове године.

Федерер има четири "Лауреуса", Болт три, Михаел Шумахер, Тајгер Вудс и Ђоковић по две, једну Надал и Фетел, док је Ленсу Армстронгу накнадно одузета награда из 2003. због тога што је утврђено да је све резултате у каријери постизао допингован.
*напомена: Не би требало да вас чуде године у којима су спортисти освајали трофеје, јер се церемонија одржава у јануару, а односи се на резултате у претходној календарској години. Тако је Ђоковићев тријумф 2012. заправо омаж његовим успесима у 2011. години.

Коментари / 0

Оставите коментар