Bolt ide na Đokovića bez titule - atletičar godine!

Usein Bolt, nezvanično, najozbiljniji je rival Novaku Đokoviću u trci za "Laureus" nagradu, ali IAAF nije ga proglasio za atletičara godine 2015. Nagrade su dobili Iton i Dibaba.

Ostali sportovi 28.11.2015 | 19:40
Bolt ide na Đokovića bez titule - atletičar godine!

Prema nekim najavama i procenama, glavni konkurent Novaku Đokoviću u trci za nagradu "Laureus" biće fantastični atletičar Usein Bolt, ali...

On čak nije ni proglašen za atletičara godine, u izboru Svetske atletske federacije.

Ispred Jamajkanca Bolta, šampiona sveta iz Pekinga na 100 i 200 metara, kao i pobednika štafete 4x100, ali i svetskog šampiona u troskoku, Amerikanca Kristijana Tejlora, probio se još jedan Amerikanac, Ešto Iton.

IAAF, u jeku skandala vezanog za korupciju i doping, nalik onom u FIFA i UEFA, za atletičara godine 2015. izabrao je desetobojca Itona (27), koji je na Svetskom prvenstvu u Kini oborio sopstveni svetski rekord sa 9.045 poena.

Za atletičarku godine izabrana je bez dileme najbolja ove godine, Genzebe Dibaba (24) iz Etiopije. Mlađa sestra trostruke olimpijske šampionke Tiruneš Dibabe postavila je novi svetski rekord u trci na 1.500 metara, 50,07, ujedno osvojila je svetsko zlato u toj disciplini, ali i bronzu u "Ptičijem gnezu" u trci na 5.000 metara.

Ipak, proglašenje najboljih obavljeno je otužno i tiho, bez gala večere u Monaku, jer je u toku istraga protiv većine čelnika IAAF, zbog čega je prvi čovek te organizacije, Englez Lord Koe, nedavno podneo ostavku.

"Nisam pobedio ni Useina, ni Kristijana, moj posao je jednostavno drugačije dizajniran", prokomentarisao je Iton to što ni u sprintu, ni u troskoku ne bi mogao da se meri sa glavnim rivalima za laskavo priznanje, ali da je on vanserijski atleta, univerzalac, sposoban da se nadmeće i postavlja zavidne rezultate i u polju i na traci.

"Oni su jedni od najtalentovanijih i najdivnijih izvođača svih vremena. Počastvovan sam što sam pomenut u njihovom društvu", skromno je rekao Iton.

"Nakon što mi je umalo izmaklo ovo priznanje prošle godine, veoma sam ponosna da su me ovog puta prepoznali navijači i eksperti u našem sportu", rekla je lepa Dibaba, drugoplasirana u izboru 2014. godine.

Lord Koe, iako je u velikom problemu zbog kog će najverovatnije završiti na sudu, poslao je skoro pa oproštajnu poruku laureatima.

"Iako se atletska porodica neće okupiti tradicionalno u Monaku, imamo razloga da proslavimo neverovatnu 2015. godinu ispunjenu sjajnim ostvarenjima atletičara. Čestitam Eštonu i Genzebi, njihova izdanja u ovoj godini su inspiracija i primer prave sportske izvanrednosti", rekao je Koe.

IAAF je izbor za atletičara i atletičarku godine uveo 1988. posle Olimpijskih igara u Seulu i prvi su za najbolje proglašeni američki takmičari, tada rekorderi u svojim disciplinama, Karl Luis i Florens Grifit-Džojner.

Bolt je proglašavan za najboljeg u pet od poslednjih šest sezona (2008-2014), a seriju mu je 2010. prekinuo David Rudiša. Bolt je i apsolutni rekorder sa pet titula, Hišam El Geruž iz Maroka ima tri, a po dve Luis, Majkl Džonson i Kenenisa Bekele.

Prošle godine najbolji atletičar bio je Reno Lavijen iz Francuske, prvi Francuz osvajač ove nagrade, dok je Iton ove sezone doneo Americi prvu ovakvu nagradu od 2007. kada je najbolji bio Tajson Gej, jedini Amerikanac među najboljima od trijumfa Džonsona 1999.

U ženskoj konkurenciji Australijanka Valeri Adams nije uspela da odbrani titulu najbolje, koja je od dva uzastopna trijumfa Ruskinje Jelene Isinbajeve, 2004. i 2005. godine, konstantno menjala vlasnicu: Sanja Ričards, Meseret Defar, ponovo Isinbajeva, ponovo Ričards, Blanka Vlašić, Sali Pirson, Alison Feliks, Šeli-En Frejzer-Prajs, Adams i sada Dibaba.

Dibaba je, posle Defar, druga Etiopljanka koja je proglašena za najbolju.

Rekorderka je i dalje Isinbajeva sa tri titule, ispred Merion Džons i Sanje Ričards koje imaju po dve. Džons je 2000. i treći put proglašena za najbolju, ali joj je ta nagrada kasnije oduzeta jer je naknadno bilo utvrđeno da je mnoge rezultate u finišu karijere postigla zahvaljujući sistematskom dopingu.

Dodela Laureus nagrade ove godine biće održana u Šangaju, gde su igrom slučaja trijumfovali i Đoković i Bolt, osvajači pet od poslednjih sedam priznanja.

Bolt je 2009. prekinuo četvorogodišnju vladavinu Rodžera Federera i trijumfovao još 2010. i 2013. godine, dok je Đoković najbolji bio 2012. i 2015. U međuvremenu za svetskog sportistu godine proglašavani su Rafael Nadal (2011) i Sebastijan Fetel (2014).

Iz trke za najboljeg ne treba izbaciti i svetskog šampiona u Formuli 1, Luisa Hamiltona, koji je superiorno odbranio titulu ove godine.

Federer ima četiri "Laureusa", Bolt tri, Mihael Šumaher, Tajger Vuds i Đoković po dve, jednu Nadal i Fetel, dok je Lensu Armstrongu naknadno oduzeta nagrada iz 2003. zbog toga što je utvrđeno da je sve rezultate u karijeri postizao dopingovan.
*napomena: Ne bi trebalo da vas čude godine u kojima su sportisti osvajali trofeje, jer se ceremonija održava u januaru, a odnosi se na rezultate u prethodnoj kalendarskoj godini. Tako je Đokovićev trijumf 2012. zapravo omaž njegovim uspesima u 2011. godini.

Komentari / 0

Ostavite komentar