Беспрекорна кожа уз правилну исхрану

Сви смо чули за изреку „Оно си што једеш“ – а ако говоримо о преовлађујућим кожним стањима попут бора, акни и сувоће, у овој пословици сигурно има неке истине. Да ли сте знали да редовним оброцима који садрже одређене хранљиве намирнице можете искоренити проблеме који тен чине несавршеним?

Мода и љепота 27.11.2015 | 14:59
Беспрекорна кожа уз правилну исхрану

„Када имамо поремећаје коже, то је често спољашња манифестација токсичности, минералне неравнотеже, оксидативног стреса и упалних процеса који се одвијају у телу“, објашњава нутрициониста Ники Островер.
Уколико имате проблем са сувом кожом, Островер предлаже унос намирница које су богате здравим мастима као што су авокадо, маслиново и кокосово уље – свака од ових намирница додаје влажност кожи и заштићује је сјајем изнутра и споља.

Уколико је кожа упаљена и црвена, то би требало регулисати укључивањем хране која је богата омега-три киселинама, као што су лосос, спанаћ, лан, као и конопља и семе чије у своје оброке. „Омега-три масне киселине имају јака противупална својства и познато је да гуше црвенило и отоке повезане са екцемом, псоријазом и дерматитисом“, поручује Островер. За најбоље резултате, препоручује се да укључите барем две од ових намирница дневно.

Без обзира на то да ли сте имали дугу ноћ, подбула кожа учиниће да делујете уморно. „Надутост се може приписати задржавањем воде или пробавним сметњама“, тврди Островер. Пробудите се и опуштајте кожу храном – шпарглама, шаргарепом, краставцем и целером.

Током хладних месеци, многима нестаје сјај коже. Да бисте повратили сјај, укључите у вашу исхрану витамин Ц, који кожу чини чврстом, изблеђује сунчеве пеге и смањује оштећења од загађивања која могу учинити да свачије лице изгледа беживотно. Островер препоручује појачање дневне дозе поморанџе, црвене и зелене паприке, јагода, лимуна и броколија.

Акне су један од најчешћих и најдосаднијих животних кожих проблема. Помозите својој кожи тако што ћете повећати унос цинка. „Цинк је један од најважнијих минерала за здраву кожу и борбу против акни. Цинк контролише стварање хормона који узрокују акне“, објашњава Островер. Семенке бундеве, ђумбир, ораси и јаја су намирнице богате цинком.

Сви желимо заувек младалачку кожу, али нажалост, време није на нашој страни када су знакови старења у питању. Борбу против бора и линија на кожи поспешите уносом кокосовог уља и оних намирница које садрже силицијум-диоксид – попут празилука, гарбанзо пасуља, манга и целера – ова храна поможе јачању и обнови везивних ткива коже, који, када су оштећени, могу изазвати боре.

Островер додаје да ће витамин Е такође помоћи да се одложи старење коже, јер је тај витамин растворљиви антиоксидант који убрзава регенерацију ћелија, што чини кожу млађом. Парадајз, сунцокрет, бадеми, брескве, шљиве такође садрже витамин Е.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар