Besprekorna koža uz pravilnu ishranu

Svi smo čuli za izreku „Ono si što jedeš“ – a ako govorimo o preovlađujućim kožnim stanjima poput bora, akni i suvoće, u ovoj poslovici sigurno ima neke istine. Da li ste znali da redovnim obrocima koji sadrže određene hranljive namirnice možete iskoreniti probleme koji ten čine nesavršenim?

Moda i ljepota 27.11.2015 | 14:59
Besprekorna koža uz pravilnu ishranu

„Kada imamo poremećaje kože, to je često spoljašnja manifestacija toksičnosti, mineralne neravnoteže, oksidativnog stresa i upalnih procesa koji se odvijaju u telu“, objašnjava nutricionista Niki Ostrover.
Ukoliko imate problem sa suvom kožom, Ostrover predlaže unos namirnica koje su bogate zdravim mastima kao što su avokado, maslinovo i kokosovo ulje – svaka od ovih namirnica dodaje vlažnost koži i zaštićuje je sjajem iznutra i spolja.

Ukoliko je koža upaljena i crvena, to bi trebalo regulisati uključivanjem hrane koja je bogata omega-tri kiselinama, kao što su losos, spanać, lan, kao i konoplja i seme čije u svoje obroke. „Omega-tri masne kiseline imaju jaka protivupalna svojstva i poznato je da guše crvenilo i otoke povezane sa ekcemom, psorijazom i dermatitisom“, poručuje Ostrover. Za najbolje rezultate, preporučuje se da uključite barem dve od ovih namirnica dnevno.

Bez obzira na to da li ste imali dugu noć, podbula koža učiniće da delujete umorno. „Nadutost se može pripisati zadržavanjem vode ili probavnim smetnjama“, tvrdi Ostrover. Probudite se i opuštajte kožu hranom – šparglama, šargarepom, krastavcem i celerom.

Tokom hladnih meseci, mnogima nestaje sjaj kože. Da biste povratili sjaj, uključite u vašu ishranu vitamin C, koji kožu čini čvrstom, izbleđuje sunčeve pege i smanjuje oštećenja od zagađivanja koja mogu učiniti da svačije lice izgleda beživotno. Ostrover preporučuje pojačanje dnevne doze pomorandže, crvene i zelene paprike, jagoda, limuna i brokolija.

Akne su jedan od najčešćih i najdosadnijih životnih kožih problema. Pomozite svojoj koži tako što ćete povećati unos cinka. „Cink je jedan od najvažnijih minerala za zdravu kožu i borbu protiv akni. Cink kontroliše stvaranje hormona koji uzrokuju akne“, objašnjava Ostrover. Semenke bundeve, đumbir, orasi i jaja su namirnice bogate cinkom.

Svi želimo zauvek mladalačku kožu, ali nažalost, vreme nije na našoj strani kada su znakovi starenja u pitanju. Borbu protiv bora i linija na koži pospešite unosom kokosovog ulja i onih namirnica koje sadrže silicijum-dioksid – poput praziluka, garbanzo pasulja, manga i celera – ova hrana pomože jačanju i obnovi vezivnih tkiva kože, koji, kada su oštećeni, mogu izazvati bore.

Ostrover dodaje da će vitamin E takođe pomoći da se odloži starenje kože, jer je taj vitamin rastvorljivi antioksidant koji ubrzava regeneraciju ćelija, što čini kožu mlađom. Paradajz, suncokret, bademi, breskve, šljive takođe sadrže vitamin E.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar