Може ли се БиХ носити са својим терористима?

БиХ се убраја у државе које се званично боре против тероризма. Ипак, управо у тој држави ИД регрутује велики број својих бораца, преносе медији на њемачком језику.

Босна и Херцеговина 25.11.2015 | 17:37
Може ли се БиХ носити са својим терористима?

Од свих држава Балкана, рукопис ИД је посебно видљив у БиХ, преноси портал Деутсцхландфунк. Овај портал свој чланак почиње описом Енеса Омерагића који је прије неколико дана убио двојицу војника у Сарајеву, а потом извршио самоубиство.

"Он је користио дроге и био је већ кажњаван. Осим тога, имао је контакт са радикалним исламистима, наводе истражиоци. Министар безбједности БиХ Драган Мектић наводи да су у његовом стану пронађене биљешке у којима хвали ИД, те да је, према свему судећи, био радикализована личност.

Омерагићева биографија је типична за џихадисте Европе, тврди експерт за тероризам Владо Азиновић. Више од трећине њих су 'божији ратници' постали након што су већ имали криминалну прошлост.

Неки од њих су осуђивани због тешких деликата. ИД своју пропаганду усмјерава управо ка тим људима. Порука гласи: није важно како си живио до сада, него како ћеш умријети. ИД им, дакле, пружа могућност да окају гријехе, ако се боре у Сирији или Ираку", наводи Азиновић. Око 200 држављана БиХ слиједило је тај позив", преноси Деутсцхландфунк.

Портал "Вијести уммета" на којем су објављене пријетње

Лист Тагесзеитунг пише како је прије само неколико дана један интернет портал близак ИД-у објавио директне пријетње најављујући нападе у БиХ. И док су многи грађани шокирани збивањима у БиХ, поглавар Исламске вјерске заједнице позива на борбу против тероризма, преноси овај лист:

"Поставља се велико питање како ће та држава која је подијељена административно и политички моћи да одговори на изазове које носи тероризам. На мети недавних напада се нашла управо војска која, укључујући и државну полицијску службу СИПУ, представља једину заједничку државну институцију која функционише. У војсци се налазе припадници из свих народа БиХ. Ипак, завађене политичке странке су се барем донекле зближиле због опасности од тероризма. Сада се размишља о томе да се створе законске претпоставке за проглашење ванредног стања, у случају да то буде потребно. Постало је јасно да напади терориста представљају пријетњу за све. Чак и за муслимане БиХ који су у очима исламиста невјерници и издајници", пише Тагесзеитунг.

Путин вс. Ердоган

Руски авион је пао на територију Сирије

Лист Неуе Зüрцхер Зеитунг доноси коментар о инциденту на сиријско-турској граници гдје је турска армија оборила један руски борбени авион. Руска интервенција у Сирији противна је турским интересима. Кремљ је на тај начин ставио тачку на планове Турске да се на сјеверу Сирије успостави заштићена зона под контролом протурских побуњеника. Осим тога се Турска види као заштитник Туркмена у Сирији, које Русија бомбардује под изговором борбе против тероризма, пише овај лист и додаје:

"Обарање авиона је тако био знак упозорења Кремљу да води рачуна о турским интересима. Путин није навикао на такве реакције. Кршења зрачног простора балтичких држава НАТО-а у ранијем периоду остала су без одговора. Ипак, турски предсједник Ердоган није познат по својој увиђавности или као политичар који избјегава сукобе. Лидер Русије сада мора да донесе одлуку да ли ће трпјети Ердогана као конкуренцију или ће се упустити у ескалацију, односно у борбу за превласт у региону. Ово друго би представљало скретање са курса садашње руске мисије у Сирији - чији циљ је спашавање позиције сиријског предсједника Асада. С обзиром на тај циљ, Русија себи не може дозволити расипање снага на бескористан спор са Турском", закључује Неуе Зüрцхер Зеитунг.

Извор: ДW