Može li se BiH nositi sa svojim teroristima?

BiH se ubraja u države koje se zvanično bore protiv terorizma. Ipak, upravo u toj državi ID regrutuje veliki broj svojih boraca, prenose mediji na njemačkom jeziku.

Bosna i Hercegovina 25.11.2015 | 17:37
Može li se BiH nositi sa svojim teroristima?

Od svih država Balkana, rukopis ID je posebno vidljiv u BiH, prenosi portal Deutschlandfunk. Ovaj portal svoj članak počinje opisom Enesa Omeragića koji je prije nekoliko dana ubio dvojicu vojnika u Sarajevu, a potom izvršio samoubistvo.

"On je koristio droge i bio je već kažnjavan. Osim toga, imao je kontakt sa radikalnim islamistima, navode istražioci. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić navodi da su u njegovom stanu pronađene bilješke u kojima hvali ID, te da je, prema svemu sudeći, bio radikalizovana ličnost.

Omeragićeva biografija je tipična za džihadiste Evrope, tvrdi ekspert za terorizam Vlado Azinović. Više od trećine njih su 'božiji ratnici' postali nakon što su već imali kriminalnu prošlost.

Neki od njih su osuđivani zbog teških delikata. ID svoju propagandu usmjerava upravo ka tim ljudima. Poruka glasi: nije važno kako si živio do sada, nego kako ćeš umrijeti. ID im, dakle, pruža mogućnost da okaju grijehe, ako se bore u Siriji ili Iraku", navodi Azinović. Oko 200 državljana BiH slijedilo je taj poziv", prenosi Deutschlandfunk.

Portal "Vijesti ummeta" na kojem su objavljene prijetnje

List Tageszeitung piše kako je prije samo nekoliko dana jedan internet portal blizak ID-u objavio direktne prijetnje najavljujući napade u BiH. I dok su mnogi građani šokirani zbivanjima u BiH, poglavar Islamske vjerske zajednice poziva na borbu protiv terorizma, prenosi ovaj list:

"Postavlja se veliko pitanje kako će ta država koja je podijeljena administrativno i politički moći da odgovori na izazove koje nosi terorizam. Na meti nedavnih napada se našla upravo vojska koja, uključujući i državnu policijsku službu SIPU, predstavlja jedinu zajedničku državnu instituciju koja funkcioniše. U vojsci se nalaze pripadnici iz svih naroda BiH. Ipak, zavađene političke stranke su se barem donekle zbližile zbog opasnosti od terorizma. Sada se razmišlja o tome da se stvore zakonske pretpostavke za proglašenje vanrednog stanja, u slučaju da to bude potrebno. Postalo je jasno da napadi terorista predstavljaju prijetnju za sve. Čak i za muslimane BiH koji su u očima islamista nevjernici i izdajnici", piše Tageszeitung.

Putin vs. Erdogan

Ruski avion je pao na teritoriju Sirije

List Neue Zürcher Zeitung donosi komentar o incidentu na sirijsko-turskoj granici gdje je turska armija oborila jedan ruski borbeni avion. Ruska intervencija u Siriji protivna je turskim interesima. Kremlj je na taj način stavio tačku na planove Turske da se na sjeveru Sirije uspostavi zaštićena zona pod kontrolom proturskih pobunjenika. Osim toga se Turska vidi kao zaštitnik Turkmena u Siriji, koje Rusija bombarduje pod izgovorom borbe protiv terorizma, piše ovaj list i dodaje:

"Obaranje aviona je tako bio znak upozorenja Kremlju da vodi računa o turskim interesima. Putin nije navikao na takve reakcije. Kršenja zračnog prostora baltičkih država NATO-a u ranijem periodu ostala su bez odgovora. Ipak, turski predsjednik Erdogan nije poznat po svojoj uviđavnosti ili kao političar koji izbjegava sukobe. Lider Rusije sada mora da donese odluku da li će trpjeti Erdogana kao konkurenciju ili će se upustiti u eskalaciju, odnosno u borbu za prevlast u regionu. Ovo drugo bi predstavljalo skretanje sa kursa sadašnje ruske misije u Siriji - čiji cilj je spašavanje pozicije sirijskog predsjednika Asada. S obzirom na taj cilj, Rusija sebi ne može dozvoliti rasipanje snaga na beskoristan spor sa Turskom", zaključuje Neue Zürcher Zeitung.

Izvor: DW