Мратиндан: Ово данас не смијете радити

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена.

Србија 24.11.2015 | 08:53
Мратиндан: Ово данас не смијете радити

Српска православна црква и њени вјерници 24. новембра славе Светог краља Стефана Дечанског, који се у народу назива још и Мратиндан.

Стефан Урош ИИИ Немањић (1276-1331) је био син краља Милутина и отац цара Душана. Отац је наредио да га ослијепе, а син да га у старости удаве.

При осљепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећано му је да ће му вратити вид. Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Својом мудрошу, трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и цијелог Цариграда.

Када је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид олслијепљеном краљу Стефану који је потом саградио храм Високи Дечани.

Свој вијек је проживео као праведник и мученик и тако га и скончао 24. новембра 1336. године. Заједно са светим Савом и кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена.

По једном, на Мратиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона. Тако је настало вјеровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смију да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Такође, постоји и изрека: “Свети Мрата, снијег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и сњежног периода године.

(Телеграф)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Мимић

24.11.2015 10:39

Молитвами СРБског Краља Мученика Светог Стефана Дечанског УРОША Господе Исуса Христе Боже наш помилуј и спаси грешку народ свој. Дај Боже да се СРБи обоже, сложе и умноже. Свим СРБима Светог Саве који данас СРБску Славу Славе желимо срећну и Богом благословену Славу! НЕК ЈЕ СРЕЋНО СВИЈУ СРБА СЛАВЉЕ ЧУВАЈ БОЖЕ СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ! АМИН!

ОДГОВОРИТЕ