Mratindan: Ovo danas ne smijete raditi

U narodu, posebno u istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom koji potiču iz paganskih vremena.

Srbija 24.11.2015 | 08:53
Mratindan: Ovo danas ne smijete raditi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu naziva još i Mratindan.

Stefan Uroš III Nemanjić (1276-1331) je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Otac je naredio da ga oslijepe, a sin da ga u starosti udave.

Pri osljepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećano mu je da će mu vratiti vid. Pet godina je sveti Stefan proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošu, trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i cijelog Carigrada.

Kada je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid olslijepljenom kralju Stefanu koji je potom sagradio hram Visoki Dečani.

Svoj vijek je proživeo kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 24. novembra 1336. godine. Zajedno sa svetim Savom i knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

U narodu, posebno u istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom koji potiču iz paganskih vremena.

Po jednom, na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona. Tako je nastalo vjerovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smiju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Takođe, postoji i izreka: “Sveti Mrata, snijeg za vrata”, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snježnog perioda godine.

(Telegraf)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Мимић

24.11.2015 11:39

Молитвами СРБског Краља Мученика Светог Стефана Дечанског УРОША Господе Исуса Христе Боже наш помилуј и спаси грешку народ свој. Дај Боже да се СРБи обоже, сложе и умноже. Свим СРБима Светог Саве који данас СРБску Славу Славе желимо срећну и Богом благословену Славу! НЕК ЈЕ СРЕЋНО СВИЈУ СРБА СЛАВЉЕ ЧУВАЈ БОЖЕ СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ! АМИН!

ODGOVORITE