Шта се деси када прогутамо жваку?

Током детињства (а и касније) жвака је многима била омиљени слаткиш.

Здравље 23.11.2015 | 13:00
Шта се деси када прогутамо жваку?

Међутим, уместо у устима, гума за жвакање често је завршила у нашем систему за варење, због чега су наши родитељи много драмили. Треба се ипак запитати да ли је гутање популарног слаткиша заиста толико опасно?

Можемо ли сварити жвакаћу гуму?

Гуме за жвакање наше тело не може у потпуности да свари. И док састојке попут заслађивача и шећера тело препознаје и разграђује, остатак остаје у комаду.

Иако то можда звучи опасно и забрињавајуће, несварена жвака завршава где и остали несварени састојци попут корице воћа или кошпица па ће је наше тело избацити путем велике нужде.

Може ли се жвака залепити за желудац?

Највећа брига наших родитеља била је та да се гума за жвакање не залепи за зид ждрела или желуца.

Али, за разлику од неугодних последица жваке на одећи, коси или ђону ципеле, вероватноћа да се она залепи за ждрело или желудац је веома мала. Иако ће јој требати нешто више времена да прође кроз цео систем за варење, временом же слатка жвакалица завршити тамо где и треба – у WЦ шољи.

Када гутање гуме за жвакање може постати проблем?

Веома су ретки случајеви у којима гутање жваке може изазвати здравствене проблеме, а најчешће се вежу за поремећаје система за варење изазване дивертикулитисом или кроновом болести.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈЕДНОСТАВНО

25.11.2015 14:24

Се.емо балоне!

ОДГОВОРИТЕ