Šta se desi kada progutamo žvaku?

Tokom detinjstva (a i kasnije) žvaka je mnogima bila omiljeni slatkiš.

Zdravlje 23.11.2015 | 13:00
Šta se desi kada progutamo žvaku?

Međutim, umesto u ustima, guma za žvakanje često je završila u našem sistemu za varenje, zbog čega su naši roditelji mnogo dramili. Treba se ipak zapitati da li je gutanje popularnog slatkiša zaista toliko opasno?

Možemo li svariti žvakaću gumu?

Gume za žvakanje naše telo ne može u potpunosti da svari. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera telo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu.

Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, nesvarena žvaka završava gde i ostali nesvareni sastojci poput korice voća ili košpica pa će je naše telo izbaciti putem velike nužde.

Može li se žvaka zalepiti za želudac?

Najveća briga naših roditelja bila je ta da se guma za žvakanje ne zalepi za zid ždrela ili želuca.

Ali, za razliku od neugodnih posledica žvake na odeći, kosi ili đonu cipele, verovatnoća da se ona zalepi za ždrelo ili želudac je veoma mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz ceo sistem za varenje, vremenom že slatka žvakalica završiti tamo gde i treba – u WC šolji.

Kada gutanje gume za žvakanje može postati problem?

Veoma su retki slučajevi u kojima gutanje žvake može izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu za poremećaje sistema za varenje izazvane divertikulitisom ili kronovom bolesti.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ЈЕДНОСТАВНО

25.11.2015 14:24

Се.емо балоне!

ODGOVORITE