Анализа - видео: ''Тики-така'' се вратила на велика врата!

Фудбалери Барселоне декласирали су највећег ривала Реал Мадрид са 4:0 на ’Сантјаго Бернабеуу’, а екипа Луиса Енрикеа подсетила је на еру Пепа Гвардиоле.

Фудбал 24.11.2015 | 23:40
Анализа - видео: ''Тики-така'' се вратила на велика врата!

У најуспешнијем периоду под вођством Гвардиоле, каталонски клуб је освојио 14 трофеја за четири године, чиме је та генерација постала најбоља свих времена.

Уз две Лиге шампиона и три националне титуле, оно што је вечно остало јесте ’тики-така’ – препознатљиви стил игре којим је Барса уништавала противнике.

'Тики-таку' одликује велики посед лопте, константно кретање, много кратких додавања, формирање троуглова и, што је можда и најважније, притисак на лопту на сваком делу терена. После одласка шпанског тренера и услед лоше трансфер политике клуба, овакав стил игре се изгубио, али га је на најбољи начин вратио Луис Енрике.

Човек који је и сам веома успешно носио дрес 'Блаугране' препородио је екипу и водио је до трипле круне прошле сезоне. Каталонци поново играју изузетно агресивно и нападачки, константно притискају противника и имају изаражен посед лопте.

Најбољи пример да се 'тики-така' вратила на велика врата јесте и први погодак у суботњем 'Ел Класику' који је постигао Луис Суарес. Уругвајац је у 11. минуту начео мрежу Кејлора Наваса и најавио кошмарно вече за све 'краљевиће', а до његовог шута у доњи леви угао одиграно је укупно 36 додавања и сваки играч Барселоне имао је контакт са лоптом!

Иако је Реал био бољи до тог тренутка, од поготка Суареса Барселона је почела доминацију која је завршена са четири поготка у мрежи – стрелци су били још Нејмар и Андрес Инијеста. Управо је шпански везиста био најбољи појединац меча и подсетио на дане када је 'Блауграна' била готово непобедива.

„Ово је историјска победа против вечног ривала коју ћемо памтити до краја живота. Посебно због начина на који смо успели да тријумфујемо. Можете победити на 'Сантјаго Бернабеуу', али да будете оволико супериорни против овако добрих играча је веома тешко. Током меча смо радили оно што смо желели и испало је добро. Била је ово комплетна представа, веома је важно што смо победили у Мадриду. Овај успех остаће упамћен у историји као незаборавна победа за све навијаче Барсе“, рекао је тренер Луис Енрике.

Катастрофалан пораз на свом терену појачао је проблеме у свлачионици Реал Мадрида, па се спекулише да је Кристијано Роналдо дао ултиматум председнику Флорентину Пересу. С друге стране, медији у Шпанији пишу да је отказ Рафи Бенитесу већ спреман и да је само питање времена када ће га добити.

Осим сјајне победе и 'тики-таке', Барселона је добила Лионела Месија који се вратио после двомесечне паузе због повреде колена. Сада има шест бодова у односу на другопласирани 'Краљевски клуб', а тек у јануару јој истиче забрана ФИФА после које ће нова појачања, Арда Туран и Алеиш Видал, добити право да играју.

У следећем колу Екипа Луиса Енрикеа у суботу дочекује Реал Сосиједад на 'Ноу Кампу', док ће Реал Мадрид дан касније гостовати Еибару.

Коментари / 0

Оставите коментар