Analiza - video: ''Tiki-taka'' se vratila na velika vrata!

Fudbaleri Barselone deklasirali su najvećeg rivala Real Madrid sa 4:0 na ’Santjago Bernabeuu’, a ekipa Luisa Enrikea podsetila je na eru Pepa Gvardiole.

Fudbal 24.11.2015 | 23:40
Analiza - video: ''Tiki-taka'' se vratila na velika vrata!

U najuspešnijem periodu pod vođstvom Gvardiole, katalonski klub je osvojio 14 trofeja za četiri godine, čime je ta generacija postala najbolja svih vremena.

Uz dve Lige šampiona i tri nacionalne titule, ono što je večno ostalo jeste ’tiki-taka’ – prepoznatljivi stil igre kojim je Barsa uništavala protivnike.

'Tiki-taku' odlikuje veliki posed lopte, konstantno kretanje, mnogo kratkih dodavanja, formiranje trouglova i, što je možda i najvažnije, pritisak na loptu na svakom delu terena. Posle odlaska španskog trenera i usled loše transfer politike kluba, ovakav stil igre se izgubio, ali ga je na najbolji način vratio Luis Enrike.

Čovek koji je i sam veoma uspešno nosio dres 'Blaugrane' preporodio je ekipu i vodio je do triple krune prošle sezone. Katalonci ponovo igraju izuzetno agresivno i napadački, konstantno pritiskaju protivnika i imaju izaražen posed lopte.

Najbolji primer da se 'tiki-taka' vratila na velika vrata jeste i prvi pogodak u subotnjem 'El Klasiku' koji je postigao Luis Suares. Urugvajac je u 11. minutu načeo mrežu Kejlora Navasa i najavio košmarno veče za sve 'kraljeviće', a do njegovog šuta u donji levi ugao odigrano je ukupno 36 dodavanja i svaki igrač Barselone imao je kontakt sa loptom!

Iako je Real bio bolji do tog trenutka, od pogotka Suaresa Barselona je počela dominaciju koja je završena sa četiri pogotka u mreži – strelci su bili još Nejmar i Andres Inijesta. Upravo je španski vezista bio najbolji pojedinac meča i podsetio na dane kada je 'Blaugrana' bila gotovo nepobediva.

„Ovo je istorijska pobeda protiv večnog rivala koju ćemo pamtiti do kraja života. Posebno zbog načina na koji smo uspeli da trijumfujemo. Možete pobediti na 'Santjago Bernabeuu', ali da budete ovoliko superiorni protiv ovako dobrih igrača je veoma teško. Tokom meča smo radili ono što smo želeli i ispalo je dobro. Bila je ovo kompletna predstava, veoma je važno što smo pobedili u Madridu. Ovaj uspeh ostaće upamćen u istoriji kao nezaboravna pobeda za sve navijače Barse“, rekao je trener Luis Enrike.

Katastrofalan poraz na svom terenu pojačao je probleme u svlačionici Real Madrida, pa se spekuliše da je Kristijano Ronaldo dao ultimatum predsedniku Florentinu Peresu. S druge strane, mediji u Španiji pišu da je otkaz Rafi Benitesu već spreman i da je samo pitanje vremena kada će ga dobiti.

Osim sjajne pobede i 'tiki-take', Barselona je dobila Lionela Mesija koji se vratio posle dvomesečne pauze zbog povrede kolena. Sada ima šest bodova u odnosu na drugoplasirani 'Kraljevski klub', a tek u januaru joj ističe zabrana FIFA posle koje će nova pojačanja, Arda Turan i Aleiš Vidal, dobiti pravo da igraju.

U sledećem kolu Ekipa Luisa Enrikea u subotu dočekuje Real Sosijedad na 'Nou Kampu', dok će Real Madrid dan kasnije gostovati Eibaru.

Komentari / 0

Ostavite komentar