Купе кајмак на јефтином гориву

Борци за заштиту потрошача огорчени су јер ни роба ни услуге чија цијена зависи од вриједности нафтних деривата нису појефтиниле.

Босна и Херцеговина 23.11.2015 | 08:00
Купе кајмак на јефтином гориву

Подсјећају да су износи на цјеновницима бензинских пумпи већ годину "тањи" него што смо их имали раније, због чега се, како упозоравају, морала догодити ланчана реакција.

Ипак, то се, подвлаче, није догодило, због чега увознике, произвођаче, трговце, власнике аутобуса, такси превознике и остале даваоце услуга чије цијене зависе од горива оптужују да "купе кајмак".

"Ми пратимо цијене и уочили смо да их нико није снизио. Штавише, биљежи се смањена грамажа производа, на начин да немамо килограмску или стограмску робу, већ она има мању килажу. Цијена нафтних деривата могла је да појефтини робу, а појефтињења се нису десила", напомиње Муриса Марић, извршни директор у Удружењу грађана "Дон" Приједор.

Према њеним ријечима, створени су услови и да бројне услуге појефтине, а у првом реду гријање.

"Цијена топлотне енергије требало би да буде нижа, а сви се обраћају градским управама да поскупе. Ни превозници ништа нису по том питању урадили. На примјер, вожња таксијем и ђачке карте требало је да имају нижу цијену, али се то није десило", наводи Марићева.

И Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона, подсјећа да већ годину дана имамо повољније цијене горива.

Због тога је, како истиче, требало да појефтини и сва роба која у својој цијени има урачунат транспорт, што је значајна ставка која износи и до 20 одсто.

"Требало је и трговци и произвођачи да спусте цијене. Цијене приградског, градског и међуградског превоза такође се нису мијењале, као ни такси услуга. Заиста се не може рећи да су послодавци, било да је ријеч о произвођачима или трговцима, добробит коју имају усљед појефтињења горива подијелили с корисницима својих услуга. Добит су оставили за себе као додатни профит", подсјећа Булићева.

Са друге стране, Момчило Сладоје, предсједник Удружења аутопревозника РС, истиче да превозници нису ишли ни на повећања када је гориво поскупљивало.

"Цијене превоза су сада негдје од периода из 2008. односно 2009. године. У посљедње вријеме се прича и о повећању цијена горива, а врло је непопуларно ићи сад горе сад доље када је ријеч о цијени превоза. Још један проблем је и што имамо малу попуњеност аутобуса", навео је Сладоје.

Када су "Независне", прије годину дана, радиле анализу о томе да би цијене робе и услуга требало да падају због појефтињења горива, Вујо Вукмирица, професор Економског факултета у Бањалуци, убјеђивао нас је да се то неће догодити. Угледни професор био је у праву.

"Цене се више зидају, него што се формирају тржишно. А било је простора, наравно, да појефтине и превоз и бројни производи", навео је Вукмирица.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

возач

23.11.2015 07:34

Цијена бензина супер 98 октана мора бити снижена на највише 1.5КМ с обзиром на цијене сирове нафте које су драстично пале у односу на некадашње цијене (50 долара у односу на 160 долара). Медјутим у овој лоповској држави може свакако односно како се политика_ринама и тајкунима дигне. Гдје су те силне такозване невладине организције да протествују због нереално високих цијена горива! Примају одличне плате а не раде ништа. Све те невладине организације треба укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТНТ

23.11.2015 08:41

Е пошто је цена нафте 50 долара по барелу а била је 160 долара, чим нафта скочи на 60 долара доће до повећања цена. Кад нафта падне са 160 на 50 долара тада нема смањења а ако поскупи доћи ће одмах и до општег поскупљења. То је због тога јер нам у држави влада мафија и секте.