Београд: Туск с Вучићем о мигранитма

Председник Европског савета Доналд Туск и премијер Александар Вучић разговарали су у Београду о избегличкој кризи и мерама за њено решавање.

Србија 22.11.2015 | 10:56
Београд: Туск с Вучићем о мигранитма

Туск је, у обраћању након радне вечере, изјавио да Србија има доследног пријатеља по том питању у Бриселу.

Премијер Вучић поновио је, након састанка, да Србија неће дизати ограде.

Премијер је изјавио да је Србија у погледу избеглица спремна да преузме још већу одговорност од других земаља западног Балкана, као и да уколико Словенија, Хрватска и Мадарска одбију да приме економске мигранте, неће их примити ни Србија.

"То би значило да ми морамо у нашу земљу да примимо комплетан терет на себе", рекао је премијер на заједничкој конференцији за новинаре са председником Европског савета Доналдом Туском.

Србија је, додао је, спремна да помогне и својим комшијама, али да такође чекамо свеобухватно ресење Европске уније по питању избеглица.

"Свако решење ће на тај начин Србија и да прихвати", подвукао је премијер.

Међутим, категоричан је премијер, оно што "Србија не може да прихвати је да једна правила важе за Србију, а друга за остале".

"Захвалан сам Туску што је желео да чује и наше мишљење и ставове", рекао је Вучић.

Поменуо је да Србија има обавезе и по основу договора с премијерима Румуније и Бугарске, али и да ће чекати европско решење, понашати се у складу с њуим, али и да ће умети и имати снаге да заштити своје националне интересе.

Грађани, поновио је затим одговарајући на питања новинара, не треба да брину, а Туску је поручио да се нада да ће заједно моћи да прославе отвафрање првих поглавља у преговорима Србије на путу ка чланству у ЕУ.

Европска унија, како је саопштено раније у Бриселу, жели да што тешње сарађује са Србијом, исто као и Македонијом, другом кључном земљом проласка имиграната на путу ка чланицама ЕУ које су спремне да их приме.

Туск ће са истим циљем после Београда посетити и Скопље и Тирану, а ускоро и Сарајево и Загреб.

Туск ће о питањима миграције известити и вође ЕУ који ће ту тему имати, исто као и политику и текући поступак пријема нових чланица у ЕУ, на дневном реду на заседању 17. и 18. децембра у Бриселу.

Председника Европског савета на аеродрому је дочекао шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар