Beograd: Tusk s Vučićem o migranitma

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i premijer Aleksandar Vučić razgovarali su u Beogradu o izbegličkoj krizi i merama za njeno rešavanje.

Srbija 22.11.2015 | 10:56
Beograd: Tusk s Vučićem o migranitma

Tusk je, u obraćanju nakon radne večere, izjavio da Srbija ima doslednog prijatelja po tom pitanju u Briselu.

Premijer Vučić ponovio je, nakon sastanka, da Srbija neće dizati ograde.

Premijer je izjavio da je Srbija u pogledu izbeglica spremna da preuzme još veću odgovornost od drugih zemalja zapadnog Balkana, kao i da ukoliko Slovenija, Hrvatska i Madarska odbiju da prime ekonomske migrante, neće ih primiti ni Srbija.

"To bi značilo da mi moramo u našu zemlju da primimo kompletan teret na sebe", rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Srbija je, dodao je, spremna da pomogne i svojim komšijama, ali da takođe čekamo sveobuhvatno resenje Evropske unije po pitanju izbeglica.

"Svako rešenje će na taj način Srbija i da prihvati", podvukao je premijer.

Međutim, kategoričan je premijer, ono što "Srbija ne može da prihvati je da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za ostale".

"Zahvalan sam Tusku što je želeo da čuje i naše mišljenje i stavove", rekao je Vučić.

Pomenuo je da Srbija ima obaveze i po osnovu dogovora s premijerima Rumunije i Bugarske, ali i da će čekati evropsko rešenje, ponašati se u skladu s njuim, ali i da će umeti i imati snage da zaštiti svoje nacionalne interese.

Građani, ponovio je zatim odgovarajući na pitanja novinara, ne treba da brinu, a Tusku je poručio da se nada da će zajedno moći da proslave otvafranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije na putu ka članstvu u EU.

Evropska unija, kako je saopšteno ranije u Briselu, želi da što tešnje sarađuje sa Srbijom, isto kao i Makedonijom, drugom ključnom zemljom prolaska imigranata na putu ka članicama EU koje su spremne da ih prime.

Tusk će sa istim ciljem posle Beograda posetiti i Skoplje i Tiranu, a uskoro i Sarajevo i Zagreb.

Tusk će o pitanjima migracije izvestiti i vođe EU koji će tu temu imati, isto kao i politiku i tekući postupak prijema novih članica u EU, na dnevnom redu na zasedanju 17. i 18. decembra u Briselu.

Predsednika Evropskog saveta na aerodromu je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar