Ближи им борац Путин од филозофа Обаме

Амерички аналитичар Ралф Питерс каже да су председници Русије и Француске Путин и Оланд постали ближи један другом, него што су ближи Бараку Обами.

Свијет 21.11.2015 | 15:40
Ближи им борац Путин од филозофа Обаме

По мишљењу америчког стручњака Ралфа Питерса, у Сирији је руски лидер извео геополитички војни маневар "огромних, али не историјских размера".

"Владимир Путин је можда груб, али веома паметан и западна елита га редовно потцењује јер није ишао у ’праву школу‘", сматра Питерс.

Трагедија у Паризу, по његовом мишљењу, омогуц́ила је Путину да позове читав цивилизовани свет да се уједини.

"Он је такође поступио веома паметно када се брзо обратио Француској са озбиљним војним предлозима, док смо им ми, Сједињене Државе, предали старе циљеве на које нисмо желели да изведемо ударе због колатералне штете и слично. Председник Француске Оланд је затражио од Обаме да пружи Француској помоц́. Одговор је била ужасна прес–конференција одржана у понедељак ујутру у турској Анталији. А шта је Путин урадио? Путин је одмах послао стратешке бомбардере ’Ту‘. То је исто као да САД пошаљу Б–52", навео је аналитичар.

По мишљењу Питерса, Франсоа Оланд и Владимир Путин се вец́ боре раме уз раме против Исламске државе у Сирији и раде то за читав свет.

"Људи треба да се замисле како су одједном председници Француске и Русије постали ближи један другом, него што су ближи председнику Обами", приметио је стручњак.

То по његовом мишљењу не изненађује.

"Ако учествујете у борби са ножевима, кога бисте желели да видите уз себе: борца или универзитетског филозофа као што је Обама? Ту нема много лупања главом. Француска је била мета напада и Обама је изгубио скоро 500 људи који су у Француској убијени или рањени. По његовом мишљењу, то је био неуспех.

Џон Кери је изјавио: ’Напад на Шарли ебдо је био оправдан‘. То је била увреда. Ми смо увредили Французе, док им Владимир Путин помаже. То је највец́и геостратешки успех Владимира Путина“, изјавио је Ралф Питерс.

Француски председник Франсоа Оланд састаће се у понедељак у Паризу са британским премијером Дејвидом Камероном како би разговарали о борби против тероризма и сиријској кризи, саопштила је данас канцеларија француског председника.

Овим састанком почиње недеља интензивне дипломатске комуникације у којој ће се Оланд састати са председницима САД и Русије, Бараком Обамом и Владимиром Путином, као и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Интензивна дипломатска активност француског председника следи након најгорег терористичког напада у Паризу који је однео 130 живота и уједно показао недостатке када је реч европским обавештајним службама и граничној сигурности, наводи АФП.

Одговорност за прошлонедељне нападе у Паризу преузела је Исламска држава као и за прошломесечно обарање руског авиона изнад Египта у којем је погинуло 224 људи.

Након ових напада Франсуска и Русија су интензивирале ваздушне ударе на положаје џихадиста Исламске државе у Сирији.

Извор: Б92

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

21.11.2015 15:23

Ваздушним ударима не може се уништити ИД све док војничка џизма Русије и њезини савезника у борби против међународног тероризма небуде корчула на тло ИД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

21.11.2015 19:01

Руси не треба да ангазују копнене трупе, то це угрозити њихову стабилност у будуцности.

Name

ВРС РВИ

22.11.2015 01:30

Ови Амери никако да схвате да се Русија на челу са Путином тек почела захуктавати. Није ово страдигија од јуче. Неће они уводити копнене снаге и не требају. Сиријска војска добро напредује а мислим да ће Иран послати још војника. Углавном свака руска бомба и ракета су погодиле гдје треба и добро су продуктивне. Ови пробише главу са Обаминим образовањем. Боље би било да се мало распитају о Путину. Завршио је правни факултет и специјалиста је за међунардно право. Уз то бити контраобавјештајац КГБ-а је за "мало" способноје људе од професора који се саплиће када излази из хеликоптера и има на лицу пола киле пудера.Значи у сваком погледу заостаје...

ОДГОВОРИТЕ