Расплет афере набавка личних картата у БиХ

Ревизори су још прије двије године, чешљајући извјешће о раду Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), установили да је уговор о изради личних карти и возачких дозвола њемачкој компанији Мüхлбауер додијељен на крајње нетранспарентан начин, а како ствари стоје, исти би ускоро могао бити раскинут, пише Вечерњи лист БиХ.

Босна и Херцеговина 21.11.2015 | 08:00
Расплет афере набавка личних картата у БиХ

Нови конкурс

Ову информацију медијима је потврдио министар цивилних послова БиХ Адил Османовић.

"У сљедећих неколико дана одржаћу састанак с представницима Управе ИДДЕЕА-е на којем ћемо разговарати о могућностима раскида уговора с компанијом Мüхлбауер", казао је за Слободну Босну Османовић.

Раскид уговора могао би утицати на процес издавања докумената јер ће у том случају бити неопходно расписати нови конкурс како би се изабрао нови добављач. Информацију о евентуалном утицају на раскид споменутог уговора на ток издавања личних докумената потражили смо у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података.

"Оно што с наше стране са сигурношћу можемо потврдити је да дио процеса издавања личних докумената за који је ИДДЕЕА надлежна ни на који начин неће бити угрожен и у том погледу грађани не требају бити забринути. Истина је да нови менаџмент ИДДЕЕА-е у оквиру редовних активности врши контролу провођења свих уговора, па и уговора о набавки личних карата и возачких дозвола из 2012. године. Тренутно је преурањено говорити о било каквим коначним рјешењима", казали су за Вечерњи лист у Канцеларији за односе са јавности Агенција ИДДЕЕА-е.

Спорна и цијена

Прије мјесец дана, сад већ бивша Управа ИДДЕЕА-е пред Савјет министара БиХ доставила је приједлог да се продужи правилник који важи до краја године, што би значило и продужење уговора с Мüхлбауером, али је то одбијено.

У правилнику су и спорне цијене личних докумената те се хтјело сачекати док се не именује нова управа која би провела ревизију правилника и по потреби сачинила његове измјене. С обзиром да је нова управа именована почетком мјесеца, појавила се информација да се већ кренуло у ревизију правилника.

Посао израде личних карата и возачких дозвола у вриједности близу 104 милиона КМ њемачка компанија је добила путем преговарачког поступка без јавног обавјештења уз услов успостављања компаније у БиХ. Нацрт уговора у којем се спомиње конзорциј Мухлбауер Њемачка и Мухлбауер Бањалука добио је позитивно мишљене од правобранилаштва, но у уговору који је на крају склопљен с ИДДЕЕА-ом наведена је само компанија из Бањалуке. Уговор је склопљен на 10 година уз авансно плаћање од 30%, мимо Закона о јавним набавкама и Закона о финансирању институција.

У уговору је наведено да ће се авансно плаћати без обзира колико ће се повући и колика је потреба за личним картама и је ли, напримјер, могућа толика разлика штампања личних карата од 4 и возачке од 16 КМ. Како би држава искомпензовала дефинисала је цијену коју грађани морају платити, 60 КМ за возачку дозволу.

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Абц

21.11.2015 07:23

Умјесто да купе масине лопови су изнајмили свабе да нам они праве и продају, све лопови матер им .... А народ нека цркава са 400КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

21.11.2015 07:35

Лоповлук градјани немају ни за хљеб али лицну мора извадити да би уопсте могао да функционисе као зиво бице па и возацка је потребна неки це реци луксуз тако да они сто су одредјивали цјене докумената знали су да без обзира колику цјену одреде народ це морати платити назалост тако нам је како нам је са корумпираном власцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зет

21.11.2015 08:41

Зет Радмановица,власник фирме,ста је спорно? Неце посао добити ваљда неко ко није угледни цлан странке.Да нису они украли украо би неко други.Боље да краду Срби него остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки

21.11.2015 08:44

Ову пљацкаску цијену одредили су министри Никола Спириц и Средоје Новиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

21.11.2015 13:04

А све це сломити на Синиси Мацану кога цека мало дуза робија.

Name

xy

21.11.2015 09:39

Срам било Средоја Новића и Николе Шпирића шта су учинили грађанима. Зато опет гласајте за њих да вам кожу огуле. лоповлук......

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

21.11.2015 10:50

Давно сам установио да је овај народ ретардиран, част изузецима који не могу ништа учинити јер се пита воља већине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2015 12:20

Тако је унаказисе нас лопови па сада се крију иза нације и патриотизма нељуди.Имена наведите ко је потписо и правио превару .Доста висе рекла казала.

Name

зитто

21.11.2015 11:44

Дајте нам да вадимо , нове личне карте и возачке дозволе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

21.11.2015 12:45

У Пољској су лицне карте бесплатне за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роћко

22.11.2015 13:12

ПЛАТЕ МАЛЕ, А ДОКУМЕНТА СКУПА КАО ДРАГИ КАМЕН.ЕТО НАШОЈ ДРАГОЈ СИПИ ПОСЛА.