Rasplet afere nabavka ličnih kartata u BiH

Revizori su još prije dvije godine, češljajući izvješće o radu Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), ustanovili da je ugovor o izradi ličnih karti i vozačkih dozvola njemačkoj kompaniji Mühlbauer dodijeljen na krajnje netransparentan način, a kako stvari stoje, isti bi uskoro mogao biti raskinut, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina 21.11.2015 | 08:00
Rasplet afere nabavka ličnih kartata u BiH

Novi konkurs

Ovu informaciju medijima je potvrdio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

"U sljedećih nekoliko dana održaću sastanak s predstavnicima Uprave IDDEEA-e na kojem ćemo razgovarati o mogućnostima raskida ugovora s kompanijom Mühlbauer", kazao je za Slobodnu Bosnu Osmanović.

Raskid ugovora mogao bi uticati na proces izdavanja dokumenata jer će u tom slučaju biti neophodno raspisati novi konkurs kako bi se izabrao novi dobavljač. Informaciju o eventualnom uticaju na raskid spomenutog ugovora na tok izdavanja ličnih dokumenata potražili smo u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka.

"Ono što s naše strane sa sigurnošću možemo potvrditi je da dio procesa izdavanja ličnih dokumenata za koji je IDDEEA nadležna ni na koji način neće biti ugrožen i u tom pogledu građani ne trebaju biti zabrinuti. Istina je da novi menadžment IDDEEA-e u okviru redovnih aktivnosti vrši kontrolu provođenja svih ugovora, pa i ugovora o nabavki ličnih karata i vozačkih dozvola iz 2012. godine. Trenutno je preuranjeno govoriti o bilo kakvim konačnim rješenjima", kazali su za Večernji list u Kancelariji za odnose sa javnosti Agencija IDDEEA-e.

Sporna i cijena

Prije mjesec dana, sad već bivša Uprava IDDEEA-e pred Savjet ministara BiH dostavila je prijedlog da se produži pravilnik koji važi do kraja godine, što bi značilo i produženje ugovora s Mühlbauerom, ali je to odbijeno.

U pravilniku su i sporne cijene ličnih dokumenata te se htjelo sačekati dok se ne imenuje nova uprava koja bi provela reviziju pravilnika i po potrebi sačinila njegove izmjene. S obzirom da je nova uprava imenovana početkom mjeseca, pojavila se informacija da se već krenulo u reviziju pravilnika.

Posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola u vrijednosti blizu 104 miliona KM njemačka kompanija je dobila putem pregovaračkog postupka bez javnog obavještenja uz uslov uspostavljanja kompanije u BiH. Nacrt ugovora u kojem se spominje konzorcij Muhlbauer Njemačka i Muhlbauer Banjaluka dobio je pozitivno mišljene od pravobranilaštva, no u ugovoru koji je na kraju sklopljen s IDDEEA-om navedena je samo kompanija iz Banjaluke. Ugovor je sklopljen na 10 godina uz avansno plaćanje od 30%, mimo Zakona o javnim nabavkama i Zakona o finansiranju institucija.

U ugovoru je navedeno da će se avansno plaćati bez obzira koliko će se povući i kolika je potreba za ličnim kartama i je li, naprimjer, moguća tolika razlika štampanja ličnih karata od 4 i vozačke od 16 KM. Kako bi država iskompenzovala definisala je cijenu koju građani moraju platiti, 60 KM za vozačku dozvolu.

Izvor: Večernji list

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Abc

21.11.2015 07:23

Umjesto da kupe masine lopovi su iznajmili svabe da nam oni prave i prodaju, sve lopovi mater im .... A narod neka crkava sa 400KM

ODGOVORITE
Name

car

21.11.2015 07:35

Lopovluk gradjani nemaju ni za hljeb ali licnu mora izvaditi da bi uopste mogao da funkcionise kao zivo bice pa i vozacka je potrebna neki ce reci luksuz tako da oni sto su odredjivali cjene dokumenata znali su da bez obzira koliku cjenu odrede narod ce morati platiti nazalost tako nam je kako nam je sa korumpiranom vlascu.

ODGOVORITE
Name

Zet

21.11.2015 08:41

Zet Radmanovica,vlasnik firme,sta je sporno? Nece posao dobiti valjda neko ko nije ugledni clan stranke.Da nisu oni ukrali ukrao bi neko drugi.Bolje da kradu Srbi nego ostali.

ODGOVORITE
Name

Zeki

21.11.2015 08:44

Ovu pljackasku cijenu odredili su ministri Nikola Spiric i Sredoje Novic.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

21.11.2015 13:04

A sve ce slomiti na Sinisi Macanu koga ceka malo duza robija.

Name

xy

21.11.2015 09:39

Sram bilo Sredoja Novića i Nikole Špirića šta su učinili građanima. Zato opet glasajte za njih da vam kožu ogule. lopovluk......

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

21.11.2015 10:50

Davno sam ustanovio da je ovaj narod retardiran, čast izuzecima koji ne mogu ništa učiniti jer se pita volja većine.

ODGOVORITE
Name

re

21.11.2015 12:20

Tako je unakazise nas lopovi pa sada se kriju iza nacije i patriotizma neljudi.Imena navedite ko je potpiso i pravio prevaru .Dosta vise rekla kazala.

Name

zitto

21.11.2015 11:44

Dajte nam da vadimo , nove lične karte i vozačke dozvole !

ODGOVORITE
Name

luka

21.11.2015 12:45

U Poljskoj su licne karte besplatne za sve

ODGOVORITE
Name

Roćko

22.11.2015 13:12

PLATE MALE, A DOKUMENTA SKUPA KAO DRAGI KAMEN.ETO NAŠOJ DRAGOJ SIPI POSLA.