КФОР "ослободио" небо над Србијом!

Кфор је од данас укинуо ограничења која су важила за делове ваздушног простора Србије, а која су важила од 1999. године.

Србија 20.11.2015 | 11:24
КФОР "ослободио" небо над Србијом!

Ову вест је данас у Београд донео генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је на преш конференцији након разговора са српским перемијером рекао да од данас Кфор у потпуности релаксира зону безбедности, те укида ограничења која су била уведена 1999.године.

То је, додао је, конкретан израз односа НАТО И Србије.

Ограничења која су важила за делове српског ваздушног простора више не постоје, нагласио је Столтемберг додајући да то значи пуну интеграцију Србије у ваздужни простор Европе.

Према Столтенберггу одлука је донета на основу посвећености Србије нормализацији односа са Приштином.

Он је указао да је више година прошло од када је генерални секретар НАТО посетио Србију и додао да зна да постоје "снажна осећања" у Србији у вези војне алијансе.

"Наша интервенција 1999. није била против спрског народа, већ се радило о заустављању неприхватљивих радњи Милошевићевог режима. Интервенција НАТО окончала је више године ратова на Балкану. Током интервенције смо предузели све да спрецицмо губитак невиних живота, и сваки изгубљени живот цивила био је трагедија за чим дубоко жалимо", подвукао је Столтенберг.

Он је изјавио саучешће породицама на обе стране сукоба и свима који су изгубили вољене.

"Данас сам овде у вези новог почетка односа НАТО и Србије. Ово је за нас важније него икада јер смо суочени сам многим заједничким изазовима", нагласио је Столтенберг истичући да је сарадња од обостране користи.

Он је подсетио да план партнерства нуди многе могућности сарадње и да је НАТО спреман да покрене нови фонд да помогне Србији да уништи 200 тона вишка муниције.

Столтенберг је поновивши да је сарадња корисна за обе стране, рекао да је научио колико су блиски односи грађана у Норвешкој и Србији и да осећа личну повезаност са Србијом.

Он је подсетио да је провео детињство у Београду, где је појео први сладолед на Калемегдану и играо с вршњацима "ринге ринге раја".

Као генерални секретар НАТО, казао је да дубоко верује, у потенцијале односа војне алијансе и Србије поштујући политику неутралности, те да се радује развоју односа и политичкој и практичној сарадњи НАТО и Србије.

За Србију је казао да игра важну улогу у изградњи безбедности на Балкану и широм света, као и што пружа добродошлицу хиљадама избеглица, али и председавањем ОЕБС-у и слању војника у мисије УН и ЕУ.

Такође је истакао да је дијалог Београда и Приштине веома битан за све нас, те је охрабрио наставак.

Дијалог, према његовим речима, је једини пут за напредак, и поздравио је важне кораке који су постигнути у поспешивању сарадње Србије са суседима.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Градишка

20.11.2015 10:32

Вучићу држи се Русије, барем код њих немораш да клечиш, пусти фашисте крају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.11.2015 10:41

Циници једни, убице једне како ви доносили срецу народима тако вам Бог врацао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.11.2015 13:48

Какав лицјемјер дубоко жали због цивилних жртава! Отјерати и погњавити ову гамад. Вучићу ако поред толике диоптрије ништа не видиш или распиши ванредне изборе или изврши харакири. Ово би нам био свима крај. Поред силне подршке Русије,спречавање резолуције о Сребреници и примања Косова у УНЕСЦО ако ти није јасно шта се дешава онда си ретардиран. Иди ти брате у своје име ако ти је воља а српски народ не укопавај.Држи се Путина да нас извуче из овог живог блата у које нас све више гурају твоји западни "пријатељи"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.11.2015 20:12

Господо бомбе су имале ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ БАЧЕНО ИХ ЈЕ НЕВЈЕРОВАТНО ПУНО А РЕЗУЛТАТ САДА ЈЕ ЕКСПЛОЗИЈА КАРЦИНОМА У СВИМ ОБЛИЦИМА ТО И МЕДИЦИНСКИ СТРУЧЊАЦИ НАПОМИЊУ ,ШТО НИСУ ПОБИЛИ 1999 БОЛУЈЕ ИЛИ УМИРЕ САДА БАШ ЗБОГ ТИХ БОМБИ ОД НАШИХ ПРИЈАТЕЉА ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ ЗА ВЕЛИКА СЛОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

20.11.2015 20:19

Изгубио сам много од последица НАТО-а, зато би ме обрадовало да свака његова граница доцека као Француска. Зао ми је зртава, али и ја сам нека зртва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух,да цовек поврати

21.11.2015 08:19

Треба ли да се Србија захвали "добротворима",сто су јој њено небо вратили.Љигаво до јаја.Ха ха ха (да се цовек насмеје од муке) као све то морало да се деси, због тадасњег председника Слободана Милосевица.Ето Слободан Милосевиц није висе зив и сњим 2500 недузних цивила,успели сте.Није ли време да вратите КиМ и губите се из дрзаве.Сад нуди партнерство,стварно неукусно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

22.11.2015 20:44

"Кфор је ослободио небо над Србијом"- значи да попушта окупација КФОР-а односно НАТО.ВУЧИЋУ окрени се Русији а не творцима "МИЛОСРДНИХ АНЂЕЛА" и твојих ткз. пријатеља. Шта је са уранијумом, убиствима дјеце, трудница и невиног народа.Када је била годишњица бомбардовања ти ткз, демократи нису хтјели чак ни своје амбасадоре да пошаљу да се поклоне сјенима невино настрадалог народа. Само Русија и Путин могу да помогну и заштите Србе што и раде али не могу бити "већи" Срби од Срба. А како ти радиш Вучићу могу Руси бити већи Срби од руководства Србије то није проблем.

ОДГОВОРИТЕ