KFOR "oslobodio" nebo nad Srbijom!

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su važila od 1999. godine.

Srbija 20.11.2015 | 11:24
KFOR "oslobodio" nebo nad Srbijom!

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na preš konferenciji nakon razgovora sa srpskim peremijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO I Srbije.

Ograničenja koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenberggu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

On je ukazao da je više godina prošlo od kada je generalni sekretar NATO posetio Srbiju i dodao da zna da postoje "snažna osećanja" u Srbiji u vezi vojne alijanse.

"Naša intervencija 1999. nije bila protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima. Intervencija NATO okončala je više godine ratova na Balkanu. Tokom intervencije smo preduzeli sve da sprecicmo gubitak nevinih života, i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo", podvukao je Stoltenberg.

On je izjavio saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili voljene.

"Danas sam ovde u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije. Ovo je za nas važnije nego ikada jer smo suočeni sam mnogim zajedničkim izazovima", naglasio je Stoltenberg ističući da je saradnja od obostrane koristi.

On je podsetio da plan partnerstva nudi mnoge mogućnosti saradnje i da je NATO spreman da pokrene novi fond da pomogne Srbiji da uništi 200 tona viška municije.

Stoltenberg je ponovivši da je saradnja korisna za obe strane, rekao da je naučio koliko su bliski odnosi građana u Norveškoj i Srbiji i da oseća ličnu povezanost sa Srbijom.

On je podsetio da je proveo detinjstvo u Beogradu, gde je pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i igrao s vršnjacima "ringe ringe raja".

Kao generalni sekretar NATO, kazao je da duboko veruje, u potencijale odnosa vojne alijanse i Srbije poštujući politiku neutralnosti, te da se raduje razvoju odnosa i političkoj i praktičnoj saradnji NATO i Srbije.

Za Srbiju je kazao da igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Balkanu i širom sveta, kao i što pruža dobrodošlicu hiljadama izbeglica, ali i predsedavanjem OEBS-u i slanju vojnika u misije UN i EU.

Takođe je istakao da je dijalog Beograda i Prištine veoma bitan za sve nas, te je ohrabrio nastavak.

Dijalog, prema njegovim rečima, je jedini put za napredak, i pozdravio je važne korake koji su postignuti u pospešivanju saradnje Srbije sa susedima.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Градишка

20.11.2015 10:32

Вучићу држи се Русије, барем код њих немораш да клечиш, пусти фашисте крају

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.11.2015 10:41

Cinici jedni, ubice jedne kako vi donosili srecu narodima tako vam Bog vracao.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.11.2015 13:48

Kakav licjemjer duboko žali zbog civilnih žrtava! Otjerati i pognjaviti ovu gamad. Vučiću ako pored tolike dioptrije ništa ne vidiš ili raspiši vanredne izbore ili izvrši harakiri. Ovo bi nam bio svima kraj. Pored silne podrške Rusije,sprečavanje rezolucije o Srebrenici i primanja Kosova u UNESCO ako ti nije jasno šta se dešava onda si retardiran. Idi ti brate u svoje ime ako ti je volja a srpski narod ne ukopavaj.Drži se Putina da nas izvuče iz ovog živog blata u koje nas sve više guraju tvoji zapadni "prijatelji"!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.11.2015 20:12

Gospodo bombe su imale OSIROMAŠENI URANIJUM BAČENO IH JE NEVJEROVATNO PUNO A REZULTAT SADA JE EKSPLOZIJA KARCINOMA U SVIM OBLICIMA TO I MEDICINSKI STRUČNJACI NAPOMINJU ,ŠTO NISU POBILI 1999 BOLUJE ILI UMIRE SADA BAŠ ZBOG TIH BOMBI OD NAŠIH PRIJATELJA HVALA NA RAZUMEVANJU ZA VELIKA SLOVA

ODGOVORITE
Name

Brko

20.11.2015 20:19

Izgubio sam mnogo od posledica NATO-a, zato bi me obradovalo da svaka njegova granica doceka kao Francuska. Zao mi je zrtava, ali i ja sam neka zrtva.

ODGOVORITE
Name

Uh,da covek povrati

21.11.2015 08:19

Treba li da se Srbija zahvali "dobrotvorima",sto su joj njeno nebo vratili.Ljigavo do jaja.Ha ha ha (da se covek nasmeje od muke) kao sve to moralo da se desi, zbog tadasnjeg predsednika Slobodana Milosevica.Eto Slobodan Milosevic nije vise ziv i snjim 2500 neduznih civila,uspeli ste.Nije li vreme da vratite KiM i gubite se iz drzave.Sad nudi partnerstvo,stvarno neukusno.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

22.11.2015 20:44

"Кфор је ослободио небо над Србијом"- значи да попушта окупација КФОР-а односно НАТО.ВУЧИЋУ окрени се Русији а не творцима "МИЛОСРДНИХ АНЂЕЛА" и твојих ткз. пријатеља. Шта је са уранијумом, убиствима дјеце, трудница и невиног народа.Када је била годишњица бомбардовања ти ткз, демократи нису хтјели чак ни своје амбасадоре да пошаљу да се поклоне сјенима невино настрадалог народа. Само Русија и Путин могу да помогну и заштите Србе што и раде али не могу бити "већи" Срби од Срба. А како ти радиш Вучићу могу Руси бити већи Срби од руководства Србије то није проблем.

ODGOVORITE