Када сте последњи пут промијенили постељину?

Већина људи не воли да мења постељину, што је научно и потврђено. Кад је већ тако – колико дуго се можете ‘извлачити’ пре него што заиста будете морали да оперете постељину?

Здравље 20.11.2015 | 09:23
Када сте последњи пут промијенили постељину?

Постељину би требало менајти бар једном недељно, под условом да на њој нема никаквих телесних течности, попут сперме, урина, трагова столице, бљувотине и исцедака услед инфекције ува, каже доктор Мерилин Робертс за Јаху. Уколико се појаве, постељину би одмах требало опрати.

Људи који се у току спавања сувише зноје постељину би требало да мењају бар двапут недељно, с обзиром на то да влажна и топла средина веома погодује развоју бактерија.

Највише пажње на чистоћу постељине требало би да обраћају дијабетичари, пливачи и старије особе, јер су припадници ових група подложнији настанку кожних инфекција од осталих људи.

Кућне љубимце никако не би требало пуштати у кревет, већ им за спавање треба наменити посебне лежајеве – њихова кожа и длака право су складиште људских болести, истиче Робертс.

Последњи савет више је ствар здравог разума - уколико се појави било какав непријатан мирис, то је сасвим очигледан знак да треба променити постељину, закључује Робертс.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маки

20.11.2015 11:06

Мењам постељину(јастуцнице, царса) 2 пута недељно, навлаку од јоргана 1 недељно, цебице перем 2 пута у месец дан, а сваки тресење истих.. Пидзаме се у мојој породици мењају сваки 3 дан.. Искрено, говоре ми да претерујем са цистоцом, рибањем, цисцењем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.11.2015 21:12

Не претерујес Маки .

Name

Ноцна косуља

20.11.2015 21:22

Мој стари је сељак и ноцну косуљу је обукао први пут у зивоту. Прво се бунио и тразио пидзаму али због пелене то је проблем- свуци једном руком несто је теско. Да ли људи на Балкану спавају у ноцним косуљама? Ја сам то први пут видјела овдје за мускарце и то узимају стари људи. Доцим у болници нема доњег дјела него сви имају дугацке косуље и то је нормализовано.

ОДГОВОРИТЕ