Неће бити уведене визе, али слиједе хитне мјере

Због терористичких напада у Паризу Француска ће од министара ЕУ затражити хитну унутрашњу контролу граница и привремену суспензију Шенгенског споразума.

Регион 18.11.2015 | 22:00
Неће бити уведене визе, али слиједе хитне мјере

Међутим, то не значи и поновно увођење виза, али ће захтевати појачан обавештајни рад и српских безбедносних служби.

Честе и ригорозне контроле и идентификација оних који улазе у Европу, излазе из ње, али се и крећу унутар граница Уније.

Тако ће изгледати Европа у наредном периоду ако буде прихваћен француски захтев. На тај начин, верују француске власти, могли би да се предупреде терористи. Група која је извела нападе у Паризу несметано се кретала кроз Белгију и Француску.

"У петак није нападнута само Француска већ цела Европска унија. Европљани сада раде на више фронтова, на спречавању кријумчарења оружја не само на терирторији Европске уније већ и са земљама ван ЕУ", каже новинарка Б92 Марина Максимовић.

Појачавање обавештајног рада, један је од најважнијих задатака у наредном периоду за Србију.

Упад на сплав на коме се налазе терористи само је једна ситуација коју увежбавају полицијске специјалне снаге за заједничку акцију ШТИТ коју ће у суботу извести заједно са специјалним јединицама српске војске.

"Оно што је најважније то је да су наше агенције и сви државни органи добили у складу са законом до максимума одрешене руке пре свега у прикупљању информација које су од значаја за сузбијање тероризма на територији Републике Србије, дакле сви обавештајни разуме се и контраобавештајни подаци када су у питању поједина лица, објекти", рекао је премијер Србије Александар Вучић.

Осим граница, строже би се контролисали и авионски, бродски и железнички саобраћај.

"Очигледно да ЕУ иде ка једном новом стилу живота који ће много више личнити на стара времена са много снажњијим контролама са много јачим присуством државног апарата али то направно неће донети на крају мир и безбедност јер проблем је на истоку, проблем није у срцу Париза и колико год да безбедносне структуре настојале да појачају контролу не сумњам да ће то бити од неке користи али неће на дуже стазе предупреити нове терористичке акте", каже војни аналитичар Александар Радић.

Извесно је да ће француске власти највећи притисак вршити управо на Белгију имајући у виду да су терористи били стационирани управо у овој земљи, али то неће бити и једина земља која ће бити под посебном пажњом.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар