Кога и како штите у Босни и Херцеговини?

Након напада у Паризу, повећане су мјере безбједности и у Босни и Херцеговини. Шта те мјере подразумијевају држи се у тајности, али је видан већи број полицајаца са дугим цијевима. Провјерили смо колико се штите званичници, а колико су сигурни сами грађани?

Босна и Херцеговина 18.11.2015 | 07:57
Кога и како штите у Босни и Херцеговини?

Ванредно је стање у безбједносним агенцијама БиХ. Полицајци на улицама, испред штићених објеката и амбасада. На Тргу Босне и Херцеговине, државном административном сједишту, у приправности су полицајци са дугим цијевима. Два су видљива, а како сазнајемо, полицајци са дугим цијевима распоређени су и на околним зградама.

Према нашим сазнањима, велики број полицајаца у цивилу, који патролирају у близини важнијих институција. Којим мјерама нас надлежни штите од опасности од тероризма држи се у тајности.

"Конкретније о мјерама и активностима које се предузимају не можемо говорити јер су наведене означене одређеним степеном тајности, у складу са Законом о заштити тајних података", каже се у Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Покушали смо провјерити на улицама Сарајева да ли су видне појачане мјере безбједности о којима говоре надлежни.

Испред зграде Предсједништва БиХ налази се возило Дирекције за координацију полицијских тијела, која штити све важније институције. Иза је кућица гдје се налазе полицијаци и на први поглед нису повећане мјере безбједности у смислу већег броја полицајаца, али је у околини зграде примјетан већи број припадника Дирекције, који иначе у том броју нису ту.

Појачане су и полицијске патроле. За десетак минута у близини зграде Предсједништва прошло је неколико возила СИПА-е и државне Дирекције, што није уобичајено. Возила Дирекције примијећена су и испред Америчке амбасаде.

И у Републици Српској су мјере безбједности подигнуте на виши ниво. Испред институција, међутим, уобичајени број полицајаца.

О безбједности су разговарали Милорад Додик и министар полиције Републике Српске, уз оцјену да је безбједносна ситуација стабилна, о чему су издали и саопштење.

На наш допис МУП Републике Српске није одговорио, али нам је телефонски саопштено да нема најава о могућим нападима у БиХ. То нам нису могли написати, јер, кажу, код оваквих тема не остављају писане трагове. Са или без трагова БиХ досад није била имуна на тероризам, а стручњаци подсјећају да их домаће службе нису знале спријечити.

"Нису обавјештајно предуприједили ниједно негативно дешавање, односно ниједно угрожавање безбједности које се десило у БиХ", рекао је Драгомир Кесеровић, декан Факултета за безбједност у Бањалуци.

Безбједност је угрожена и сада нико, нико не зна шта ће бити сљедећа мета терориста. Надлежне службе кажу да прикупљају обавјештајне податке и да ће знати одговорити на све изазове.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

18.11.2015 07:32

Супљи смо као сир,нисмо ни свјесни колико смо немоцни!!!Туга,нема дрзаве,зато немамо ниста сем мафије И њихових поданика политицмара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваки дан

18.11.2015 09:53

Границна полиција умјесто да цува границни појас,доцекује гастарбајтере који возе полован фризидер и рекетира их за 20 еура

Name

Мд

18.11.2015 20:08

Не дај Бозе гузве какви бакраци и полиција па у Маоци су боље обуцени и наоурузани него сва полиција БиХ и РС заједно,а знамо колико буздована има у БиХ

ОДГОВОРИТЕ