Koga i kako štite u Bosni i Hercegovini?

Nakon napada u Parizu, povećane su mjere bezbjednosti i u Bosni i Hercegovini. Šta te mjere podrazumijevaju drži se u tajnosti, ali je vidan veći broj policajaca sa dugim cijevima. Provjerili smo koliko se štite zvaničnici, a koliko su sigurni sami građani?

Bosna i Hercegovina 18.11.2015 | 07:57
Koga i kako štite u Bosni i Hercegovini?

Vanredno je stanje u bezbjednosnim agencijama BiH. Policajci na ulicama, ispred štićenih objekata i ambasada. Na Trgu Bosne i Hercegovine, državnom administrativnom sjedištu, u pripravnosti su policajci sa dugim cijevima. Dva su vidljiva, a kako saznajemo, policajci sa dugim cijevima raspoređeni su i na okolnim zgradama.

Prema našim saznanjima, veliki broj policajaca u civilu, koji patroliraju u blizini važnijih institucija. Kojim mjerama nas nadležni štite od opasnosti od terorizma drži se u tajnosti.

"Konkretnije o mjerama i aktivnostima koje se preduzimaju ne možemo govoriti jer su navedene označene određenim stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka", kaže se u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Pokušali smo provjeriti na ulicama Sarajeva da li su vidne pojačane mjere bezbjednosti o kojima govore nadležni.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH nalazi se vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja štiti sve važnije institucije. Iza je kućica gdje se nalaze policijaci i na prvi pogled nisu povećane mjere bezbjednosti u smislu većeg broja policajaca, ali je u okolini zgrade primjetan veći broj pripadnika Direkcije, koji inače u tom broju nisu tu.

Pojačane su i policijske patrole. Za desetak minuta u blizini zgrade Predsjedništva prošlo je nekoliko vozila SIPA-e i državne Direkcije, što nije uobičajeno. Vozila Direkcije primijećena su i ispred Američke ambasade.

I u Republici Srpskoj su mjere bezbjednosti podignute na viši nivo. Ispred institucija, međutim, uobičajeni broj policajaca.

O bezbjednosti su razgovarali Milorad Dodik i ministar policije Republike Srpske, uz ocjenu da je bezbjednosna situacija stabilna, o čemu su izdali i saopštenje.

Na naš dopis MUP Republike Srpske nije odgovorio, ali nam je telefonski saopšteno da nema najava o mogućim napadima u BiH. To nam nisu mogli napisati, jer, kažu, kod ovakvih tema ne ostavljaju pisane tragove. Sa ili bez tragova BiH dosad nije bila imuna na terorizam, a stručnjaci podsjećaju da ih domaće službe nisu znale spriječiti.

"Nisu obavještajno preduprijedili nijedno negativno dešavanje, odnosno nijedno ugrožavanje bezbjednosti koje se desilo u BiH", rekao je Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci.

Bezbjednost je ugrožena i sada niko, niko ne zna šta će biti sljedeća meta terorista. Nadležne službe kažu da prikupljaju obavještajne podatke i da će znati odgovoriti na sve izazove.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

18.11.2015 07:32

Suplji smo kao sir,nismo ni svjesni koliko smo nemocni!!!Tuga,nema drzave,zato nemamo nista sem mafije I njihovih podanika politicmara!!!

ODGOVORITE
Name

Svaki dan

18.11.2015 09:53

Granicna policija umjesto da cuva granicni pojas,docekuje gastarbajtere koji voze polovan frizider i reketira ih za 20 eura

Name

Md

18.11.2015 20:08

Ne daj Boze guzve kakvi bakraci i policija pa u Maoci su bolje obuceni i naouruzani nego sva policija BiH i RS zajedno,a znamo koliko buzdovana ima u BiH

ODGOVORITE