Писмо: Трећи свјетски рат је увелико у току

Сви ми можемо затворити своја врата, сакрити се у нашим кућама, учинити све да контролишемо нашу територију да би открили и казнили оне који нас нападају - али наши нападачи су већ овде,написала ја италијанска новинарка Луција Анунцијата

Свијет 17.11.2015 | 22:10
Писмо: Трећи свјетски рат је увелико у току

Усред ужаса, крви и анксиозности који су сада захватили Париз, заболела је једна одлука као патетично признање импотенције: француске границе су биле затворене. Мали гест полиције, који суспендује векове освајања слобода и право слободног кретања, и то управо у Француској, земљи индивидуалних права.

Колико се сећам, контрола кретања се у Европи примењивала само током два светска рата. Најновији терористички напад који је погодио Париз, може у суштини, иза насиља и страха, бити описан кроз затварање границе.

Сви ми можемо затворити своја врата, сакрити се у нашим кућама, учинити све да контролишемо сопствену територију да би открили и казнили оне који нас нападају, али наши нападачи су већ овде.

Они су мушкарци и жене са пасошима наше земље, мушкарци и жене који су одрасли овде, или који су дошли помешани са хиљадама жртава, имиграната, који су бежали од насиља која је захватио њихове домовине.

Ови мушкарци и жене знају све о Шенгену, о Европи, о нашим обичајима и навикама, о местима на које волимо да идемо на одмор, о кафићима, ресторанима, биоскопима или плесним дворанама где проводимо викенде. И они изгледају попут нас: облаче се и понашају као ми.

Због тога чак не морају да носе маске. Нити имају потребу да организују велике подухвате као што је напад на Куле близнакиње. Све што је потребно јесте да набаве или купе аутомат, изађу на улицу и одузму живот некоме ко пије кафу. Све што је потребно је пријатељ на аеродрому, или мало експлозива да могу да се разнесу на неком препуном месту.

Ово је нови бренд тероризма у који је еволуирао ИСИЛ, или како год желите да их назовете. То више нису усамљени вукови, али нису ни велике организације. То су прилично мале групе, са једноставном организацијом, одлучне да убију што више људи и који су у стању да тако умру - једноставно се појављују где год се налази највећи број жртава.

Њихов начин рада смо видели у Паризу, а то је исти принцип који смо видели и раније. Изнова смо видели исту комбинацију. Млади људи са митраљезима, који не покривају своја лица, излазе и убијају сваког кога сретну на тротоарима Париза, су исти они које смо видели на плажи у Египту, они који су пуцали на туристе у купаћим костимима у Тунису, или на туристе у Музеју Бардо.

Једноставни експлозив који су анонимне руке унелеу руски авион који је експлодирао изнад Синаја је исти експлозив који су камиказе насвојим телима унеле на спортски стадион у Паризу. Мале групе, брзи кораци, мртви и пре него што почну да пуцају, као и они који су напали Шарли Ебдо.

У поређењу са масивним операцијама које је сањао Осама бин Ладен,ово је изузетна еволуција тероризма. И то изузетно опасна еволуција, јер када је све било рађено као као што је Осама, као војни тактичар, смислио, последице су биле некако препознатљиве и с њима се могло изборити.

Ова нова врста тероризма је једноставно огроман ток без икаквог физичког облика, подземна река која се појављује и нестаје. Она је већ у нашем друштву, као што је и ван њега, без граница, лишена структуре, лишена чак и најосновније жеље да живи и да се размножава.
Ово је најопаснији облик организовања на кога смо наишли, и готово искључиво је европски феномен: његови корени су овде, школован је овде, у европским школама, и на крају, тај тероризам ће овде испразнити сву своју мржњу.

Веровали или не, Трећи светски рат је већ у току. Ствари се убрзавају, а Европа је његово поприште. Стари континент, како нас зову, је поново постао најопасније место на Западу. Морамо бити спремни на све.

Извор: Курир

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Реплика Луција

17.11.2015 22:14

Јбг Луција....док сте ви западњаци ведрили и облацили по свијету било је добро.... Смијали сте се кад сте срусили Југославију. Распад СССР-а вам је било попут најбољег сеxа....Ирак, Либија, Египат, Јемен, Тунис, Садам, Гадафи, Сирија....све вам је сметало то...уништили сте их....али ниција до зоре није горјела па угасила се и ваша. Наравно да је и код вас народ недузан и да гине због политика ваших вођа. Али доста су и остали били колатерална штета у васим нападима. Јел оно из Италије полијетасе авиони на Србију '99? Јел оно са ваше стране Јадрана полијеташе Томахавци на РС? Знате ли ви можда разлог зашто је Србија била бомбардована од стране ваше земље и осталих чланица? Вјероватно ћете смуљати нешто "због Косова" али прави разлог нећете знати реци. Многи од нас рекоше тад "ДаБогда вам Бог судио" а вјерујем и читав арапски свијет тако. Искрено саучешће свим невиним жртвама због ваших демоктатских свјетских поредака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мино

17.11.2015 23:20

Е управо тако

Name

Тарми

17.11.2015 23:41

Алал вера!

Name

УГ

18.11.2015 06:22

Свака Вам част за коментар

Name

Мали

18.11.2015 06:25

Свака намјесту

Name

Браво за текст...

18.11.2015 07:15

...још да Тарабићи погоде да ће нас заобићи Трећи свјетски рат... Још да се ријешимо Баје али боље и са њим у биједи него у рат... БОЖЕ ПОМОЗИ!

Name

сара

17.11.2015 22:49

Прва два рата су запоцели крсцани као и овај треци.Овај треци је запоцео нелегалном инвазијом Америке на Ирак.Бице тако и записано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле

18.11.2015 00:05

Толики сте свијет унесрећили,па није ничија до зоре горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплици Реплике од Луције

18.11.2015 01:57

Ти си прави психо - Балкански изгубљени панароик... Сав си у мраку па зато и изумирете напацени,јадни и гладни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.11.2015 05:31

Не каже се "панароик", исправно је ПАРАНОИК, Ајнштајне наш паметни! Одјави тај интернет, уплати мало вечерње школе...

Name

Неђо.18.Новембар.2015

18.11.2015 04:37

Луција,на западу је демократија разбијање држава,док оне државе што се бране од мјихове разбијачке демократије,то се модерно рече ратни злочинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.11.2015 05:41

Могло би се несто реци и о Руским зртвама ако вец знамо да је авион оборен еxплозиом бомбе??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

18.11.2015 05:49

Она прица о неком рату који је у току...Ја како знам за себе слусао сам о ратовима..Давно Ирак-Иран Израел-Палестина...Вјецита информација на дневнику .Онда Русија- Авганистан...Послије Југославија Па Африка... Разна прољеца... Она се тек сада сјетила писати писма како људи гину.... Еееее гдје си била прије господјо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.11.2015 06:47

Французи бомбардовали Либију унистили Гадафија и створили ИСИС у либији исто се догодило Америма кад су Бинладена финансирали против Руса ал све се окрене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

18.11.2015 07:10

Тукли сте нас господо бацали бомбе на наш народ без разлога а ми смо били немоћни да се бранимо.Једино смо вас клели да се и вама тако нешто деси да видите како је нама и нашој дјеци док сирене за опасност се чују ми бјежимо а неко неким невидљивим авионима руши и убија.Па дванаест беба господо демократе. Ко вас клео дангубио није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

18.11.2015 07:11

Да видите само како је кад недужна мајка плаче

ОДГОВОРИТЕ