Анализа: Тешка недјеља, добра вијест и велика шанса за Клопа!

Двонедељна пауза била је све што је менаџер Ливерпула могао да пожели пред одлучујући део сезоне у Премијер лиги, али није све било бајно у Мелвуду.

Фудбал 20.11.2015 | 14:40
Анализа: Тешка недјеља, добра вијест и велика шанса за Клопа!

Две недеље паузе, само за тренинг!

То је, после крцатог календара на старту своје ере у Ливерпулу, било све што је харизматични Јирген Клоп могао да пожели, тим пре што је уочи паузе за мечеве репрезентације, његов тим доживео пораз код куће од Кристал Паласа.

Али...

Шта је заправо Немац могао да уради у Мелвуду током претходних "слободних дана", који ће бити нагло прекинути у недељу, када почне велики дерби са Манчестер ситијем? Не много тога...

"Рад, рад и рад", најавио је Клоп, пре свега истичући неопходне промене у менталитету екипе и начину размишљања, али на тренинзима ових дана имао је само деветорицу играча за значајним такмичарским наступима ове сезоне, међу којима су били и опорављени Џејмс Милнер, чудом непозван у Бразил Филип Кутињо, тек опорављени Мамаду Сако којег такође није позвао селектор Француске Дидије Дешан и, коначно здрави Данијел Стариџ, којег сви с нестрпљењем очекују на "Енфилду".

Док се све чешће говори о томе да ли ће Ливерпул у јануару успети да доведе и Алешандра Пата (Коринтијанс) и Рубена Наваса (Порто), мање се говои о томе ко све није могао да тренира са Клопом претходних дана... Због повреда, од раније су то: капитен Џордан Хендерсон, а затим Кристијан Бентеке, Роберто Фирмино, Џо Гомез, Дани Ингс, итд.

У националне тимове били су позвани Мартин Шкртел, Емре Џан, Џо Ален, Дивок Ориђи, Симон Мињоле...

Дакле, мало тога Клоп је могао да направи током паузе после које у Премијер лиги нема стајања све од марта, јер добро знамо да у јануару, када "пола" Европе одмара, Енглези играју сваки други дан.

Управо тај период сезоне могао би да буде пресудан у борби за пласман у Лигу шампиона, која је додатно отворена после катастрофалног почетка сезоне шампиона Енглеске, Челсија и нема дилеме око тога да су сада шансе Ливерпула, али и Тотенхема, Вест Хема, Саутемптона, па донекле и Евертона, веће него што су биле летос.

Поменули смо то, Стариџ је овог уторка поподне радио "фулл" тренинг с екипом, што се ретко догађало у претходних годину даа. Од почетка сезоне, сјајни нападач одиграо је само три утакмице између 20. септембра и 4. октобра (дао је два гола на та три сусрета). Све пре тога и после тога пропустио је због две различите повреде, али скоро па хроничне повреде, колена и препона.

Због истих проблема, Стариџ је прошле сезоне одиграо само 12 утакмица у Премијер лиги, а 18 у свим такмичењима, а имао је паузе од августа 2014. до фебруара 2015. и од априла ове године до септембра када се на 180 минута вратио фудбалу.

И даље није познато да ли ће Стариџ конкурисати за тим за меч на "Етихаду", али сама његова појава вероватно подиже самопоуздање свима у тиму и око њега.

Међутим, ситуација са тешком повредом капитена Хендерсона и даље није сјајна. "Кеп" не игра од августа, а ове недеље радио је лагано и одвојено од екипе, тако да је датум повратка 25-годишњег играча и даље у магли.

Ову маглу могао би да растера олуја која тренутно дува над "Стамфорд бриџом", а историја и статистика упућују на то да Челси нема шанси да заврши међу четири најбоља на табели. Наиме, током 23 сезоне од настанка Премијер лиге, ниједан од 106 клубова који су, попут Челсија, имали 11 или мање бодова после 12 одиграних кола, није успео да заврши међу четири првопласирана.

Најближе је догурала Астон Вила, која је у сезони 2003/04, завршила као шеста, али са свега 56 бодова, што у данашњим околностима не би било довољно ни за Лигу Европе.

Ово наравно не значи да Челси неће направити велики "камбек" и одиграти сјајан други део сезоне, већ само да Ливерпул има велику шансу да се наредне врати у Лигу шампиона, а свима је јасно шта би то значило за Клопа у јуну 2016. године – знатно појачан буџет и шири круг фудбалера који би пристали да дођу на "Енфилд".

Коментари / 0

Оставите коментар