Analiza: Teška nedjelja, dobra vijest i velika šansa za Klopa!

Dvonedeljna pauza bila je sve što je menadžer Liverpula mogao da poželi pred odlučujući deo sezone u Premijer ligi, ali nije sve bilo bajno u Melvudu.

Fudbal 20.11.2015 | 14:40
Analiza: Teška nedjelja, dobra vijest i velika šansa za Klopa!

Dve nedelje pauze, samo za trening!

To je, posle krcatog kalendara na startu svoje ere u Liverpulu, bilo sve što je harizmatični Jirgen Klop mogao da poželi, tim pre što je uoči pauze za mečeve reprezentacije, njegov tim doživeo poraz kod kuće od Kristal Palasa.

Ali...

Šta je zapravo Nemac mogao da uradi u Melvudu tokom prethodnih "slobodnih dana", koji će biti naglo prekinuti u nedelju, kada počne veliki derbi sa Mančester sitijem? Ne mnogo toga...

"Rad, rad i rad", najavio je Klop, pre svega ističući neophodne promene u mentalitetu ekipe i načinu razmišljanja, ali na treninzima ovih dana imao je samo devetoricu igrača za značajnim takmičarskim nastupima ove sezone, među kojima su bili i oporavljeni Džejms Milner, čudom nepozvan u Brazil Filip Kutinjo, tek oporavljeni Mamadu Sako kojeg takođe nije pozvao selektor Francuske Didije Dešan i, konačno zdravi Danijel Staridž, kojeg svi s nestrpljenjem očekuju na "Enfildu".

Dok se sve češće govori o tome da li će Liverpul u januaru uspeti da dovede i Alešandra Pata (Korintijans) i Rubena Navasa (Porto), manje se govoi o tome ko sve nije mogao da trenira sa Klopom prethodnih dana... Zbog povreda, od ranije su to: kapiten Džordan Henderson, a zatim Kristijan Benteke, Roberto Firmino, Džo Gomez, Dani Ings, itd.

U nacionalne timove bili su pozvani Martin Škrtel, Emre Džan, Džo Alen, Divok Oriđi, Simon Minjole...

Dakle, malo toga Klop je mogao da napravi tokom pauze posle koje u Premijer ligi nema stajanja sve od marta, jer dobro znamo da u januaru, kada "pola" Evrope odmara, Englezi igraju svaki drugi dan.

Upravo taj period sezone mogao bi da bude presudan u borbi za plasman u Ligu šampiona, koja je dodatno otvorena posle katastrofalnog početka sezone šampiona Engleske, Čelsija i nema dileme oko toga da su sada šanse Liverpula, ali i Totenhema, Vest Hema, Sautemptona, pa donekle i Evertona, veće nego što su bile letos.

Pomenuli smo to, Staridž je ovog utorka popodne radio "full" trening s ekipom, što se retko događalo u prethodnih godinu daa. Od početka sezone, sjajni napadač odigrao je samo tri utakmice između 20. septembra i 4. oktobra (dao je dva gola na ta tri susreta). Sve pre toga i posle toga propustio je zbog dve različite povrede, ali skoro pa hronične povrede, kolena i prepona.

Zbog istih problema, Staridž je prošle sezone odigrao samo 12 utakmica u Premijer ligi, a 18 u svim takmičenjima, a imao je pauze od avgusta 2014. do februara 2015. i od aprila ove godine do septembra kada se na 180 minuta vratio fudbalu.

I dalje nije poznato da li će Staridž konkurisati za tim za meč na "Etihadu", ali sama njegova pojava verovatno podiže samopouzdanje svima u timu i oko njega.

Međutim, situacija sa teškom povredom kapitena Hendersona i dalje nije sjajna. "Kep" ne igra od avgusta, a ove nedelje radio je lagano i odvojeno od ekipe, tako da je datum povratka 25-godišnjeg igrača i dalje u magli.

Ovu maglu mogao bi da rastera oluja koja trenutno duva nad "Stamford bridžom", a istorija i statistika upućuju na to da Čelsi nema šansi da završi među četiri najbolja na tabeli. Naime, tokom 23 sezone od nastanka Premijer lige, nijedan od 106 klubova koji su, poput Čelsija, imali 11 ili manje bodova posle 12 odigranih kola, nije uspeo da završi među četiri prvoplasirana.

Najbliže je dogurala Aston Vila, koja je u sezoni 2003/04, završila kao šesta, ali sa svega 56 bodova, što u današnjim okolnostima ne bi bilo dovoljno ni za Ligu Evrope.

Ovo naravno ne znači da Čelsi neće napraviti veliki "kambek" i odigrati sjajan drugi deo sezone, već samo da Liverpul ima veliku šansu da se naredne vrati u Ligu šampiona, a svima je jasno šta bi to značilo za Klopa u junu 2016. godine – znatno pojačan budžet i širi krug fudbalera koji bi pristali da dođu na "Enfild".

Komentari / 0

Ostavite komentar