"Пријетња су домаћи радикални исламисти"

Могућност терористичких напада у БиХ у сваком случају постоји. Међутим, мишљења сам да БиХ у овом тренутку није на првој линији ватре и да су у много већој опасности земље које Исламска држава види као своје директне непријатеље. А то су прије свега САД, Русија и земље Западне Европе.

Босна и Херцеговина 17.11.2015 | 22:54
"Пријетња су домаћи радикални исламисти"

Рекао је то у разговору за портал Независних политиколог религије и експерт за ислам Велизар Антић.

Он истиче да Босна и Херцеговина јесте земља која је уцртана у мапу великог исламског халифата; дакле у плановима Исламске државе (ИД) представља интегрални дио тог халифата, али да у овом тренутку БиХ није примарна на листи за напад што се тиче припадника Исламске државе.

"Већа опасност за терористичке нападе у нашој земљи долази од радикалних исламских фундаменталиста са ових простора", упозорава Антић.

Нова стратегија борбе

Он сматра да је у овом тренутку опасно сву пажњу усмјерити само на Француску.

"Мислим да је угрожена цела Европа, САД, Русија. Дакле, сви они које припадници Исламске државе препознају као своје непријатеље. Али не само ове хришћанске земље, него и Израел, али и Турска као муслиманска земља је угрожена јер се и у њој, по мишљењу припадника радикалних исламских покрета, не влада власт која би требала да влада једном исламском земљом", наглашава Антић.

Антић наводи да је Исламска држава прешла на нову стратегију борбе, прије свега на ширење страха и панике.

“Овим начином борбе, са друге стране, они очекују да се у земљама погођеним терористичким нападима створи такво јавно мишљење које ће да изврши притисак на сопствене владе да врате војнике из земаља широм света, у овом случају из Сирије и Ирака", истиче Велизар Антић.

Нагласио је да је "пребацивање" рата на територију Европе у сваком случају циљ терориста и припадника Исламске државе.

"Међутим, мислим да овакве терористичке акције не би могли назвати ратом у класичном смислу те речи. Ово су појединачни терористички акти којих ће бити и у будућности али њих не можемо назвати ратом. Такође, мислим да смо јако далеко од евентуално Трећег светског рата", сматра Антић.

Он је мишљења да мигрантска криза није узроковала терористички напад у Паризу и да су идеолози Исламске државе о нападима по Европи размишљали када мигрантска криза још није ни постојала у овом облику.

"Ни у једном тренутку не смемо потценити снагу Исламске државе. Они своју снагу црпе из фундаменталног тумачења ислама и имају велики број присталица широм исламског света управо због тумачења ислама на овај начин. Против такве групе људи борба је јако тешка, јер они у суштини немају људских губитака", каже Велизар Антић за портал Независних.

Суровост

Објашњава да припадници ИД-а своје учење црпе искључиво из Курана.

"Међутим, јако је битна интерпретација коју они узимају приликом тумачења Курана. И у овом делу се разликују од 'умерених' муслимана који за своје деловање узимају ајете (целовите мисли) из ове свете књиге муслимана и њих се придржавају. С друге стране, припадници Исламске државе црпе и експлоатишу радикалније и "ратоборније" ајете из Курана. Они просто на свој начин тумаче Куран и из њега црпе извор за своје акције", објашњава Антић.

Упозорава да су они дубоко увјерени у исправност својих поступака.

"Како другачије можете да објасните поступак у коме се човек опаше експлозивом и разнесе се на неком скупу како би убио неколико неверника. Он је дубоко убеђен у исправност свог акта", каже Антић.

Суровост према муслиманима које сматрају невјерницима Антић објашњава тиме што постоје разлике у тумачењу и интерпретацији свете књиге муслимана и традиције везане за посланика Мухамеда.

"Баш због ове разлике у тумачењу Курана долазимо у ситуацију да једни друге оптужују да су 'искривили' право значење које има Куран. Из тога следи да једни од њих нису у праву, што даље доводи до тога да ти који нису у праву кривитворе право значење и садржај Курана, што даље доводи до тога да су једни другима смртни непријатељи", каже Антић.

Истиче да смо свједоци да су муслимани широм свијета подијељени.

"Док са једне стране стиже подршка мирољубивијој струји, са друге стране свакодневно у борбене редове Исламске државе стижу муџахедини из целог исламског света, па чак и са наших простора. Дакле, и они су у ставовима Исламске државе препознали 'прави пут' у исламу и њима дају подршку. Баш због тога овај сукоб ће бити дуготрајан", закључио је Велизар Антић за портал Независних.

Сунити

"Припадници Исламске државе су у суштини сунити, али међу вођама ИД-а доминира селафистичка струја у оквиру ислама. Међутим, велика већина припадника саме Исламске државе нису припадници селафија, већ се просто ради о сунитима", каже Антић.

Додаје да се не ради ни о каквој новини у оквиру ислама или о некој новој секти, јер би као такви у самом старту били осуђени на пропаст и уништени од стране других муслимана.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Куђељић

17.11.2015 13:35

Домаћи исламисти су пријетња себи,и ником више.Може нека будала убити неколико десетака невиних....и ништа више од тога.Ужасно је слушати кад сви новинари свијета говоре о угрожености хришћанства или кршћанства од стране ИСИЛ,такво шта само болесни људи могу изјавити. Сва најмодернија оружја свијета......су у нашим рукама,с чим би они нас могли угрозити?С тандзарама...застарјлим пушкама....хихихих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Садик

17.11.2015 14:01

Убити дсетак невиних и шта. Стварно ништа!!! Гдје ми то живимо Боже?!

Name

Вакат

17.11.2015 14:27

Слажем се Куђељићу, такођер се зна да 90% жртава ИСИЛА су управо муслимани али запад нешто опасно спрема док се води толика кампања против Ислама, генерално. Клањам свих пет ваката али никад не бих некога поврједио осим у самоодбрани, Ислам је прелијепа религија (као и остале) али се данас то злоупотрбљава и ко зна на шта ће ово све изаћи. Вјерујем Папи када каже да се Трећи свјетски рат веђ води, а кад ће се и како манифестовати код нас, видјећемо.

Name

блбл

17.11.2015 14:19

Бозе драги гдје висе налазите оволико "експерата". Само навлацити проблем на нас са свакодневним филовањем народа тим будаластинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

17.11.2015 15:09

Свака цаст на овом одговору..па циљ и јест да се о томе бали по порталима, у свакодневном зивоту итд...а незнам ста би са Афганистаном па тамо је рат јос увијек али то наравно није циљана обавјест...ма у сутини не треба ниста цитат

Name

Зеро

17.11.2015 14:19

Дијелити цијелу вијеру или разлиците народе те вијере је глупост невидјених размјера.УМЈЕРЕНИ и подјељени муслимани??? Ста је то?? Сад би ја као Босњак муслиман требао да констатујем да су католици из Колумбије лоси ,нарко-мафија која убија дијецу сиром свијета али да је талијанска мафија умјерена и да нису сви католици добро проуцили Библију. Или да руска мафија убија сиром свијета све који им стану на пут ал зато Румуни краду вес са стрикова док се суси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

17.11.2015 14:35

ИСИ-ловци тумаце Куран на исти нацин како тумаци Додиј Дејтон како њему,или њима одговара.Свако гони млин под своју воду и несто тумаци како нејему пасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

18.11.2015 10:18

Вјера је посљедица човјекова карактера, хемије сваког појединца понаособ и социјалног бића у којем појединац егзистира. Неком је размишљање о надсили потребно мање а неком више а неком то све не пада ни на памет. Неки су неких ствари свјесни више а неки мање. Неки кризирају више а неки мање. Човјек је најчуднија и најразноврснија врста. Све кокоши су исте а сви људи различити. Медвјед ће убити једну овцу и најести се, а вук ће поклати читаво стадо а при том пождерати само килограм меса.

ОДГОВОРИТЕ