Аутоматизација ће преполовити радна мјеста у Швајцарској

Чак 48 одсто радно активне популације у Швајцарској биће замијењено машинама у наредних 20 година, показује најновија студија истраживачке компаније Дилојт.

Свијет 14.11.2015 | 16:20
Аутоматизација ће преполовити радна мјеста у Швајцарској

Међу секторима који ће бити највише погођени овим феноменом предводи индустрија, али ће и запослени у услужној дјелатности и у администрацији такође бити угрожени, преноси швајцарски лист Билан.

Истраживачи наводе да ће аутоматизација и роботизација највише захватити послове који се понављају и који су стандардизовани, и у том смислу за примјер истичу телефонисте, рецепционере или благајнике.

Међутим, како наглашавају, биће угрожени и послови за које је потребна већа квалификација, као што су финансијски савјетници, агенти за некретнине, или оптичари.

Аутори студије подсјећају да је у посљедњих 25 година процес аутоматизације донио више нових радних мјеста него угашених, захваљујући побољшању продуктивности, али нису сигурни да ће се такав тренд наставити и у будућности, јер су сада тим процесом погођени скоро сви сектори, а технолошки развој одвија се много брже него раније.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

14.11.2015 16:07

Свака част вас брине ЦХ а У БиХ је све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

14.11.2015 16:24

Свака нова аутоматизција доноси виши стандард. Швајцарци ће на овај начин бити још богатији а балкански покварењаци још сиромашнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре контрапункт

14.11.2015 20:09

Јеси ли ти био кад у Свицарској или си само цуо за њу,аутоматизација роботи доносе профит газдама и губитак радног мјеса свагдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

14.11.2015 20:20

Надам се да се неце Роботи латити КРПЕ......

ОДГОВОРИТЕ