Automatizacija će prepoloviti radna mjesta u Švajcarskoj

Čak 48 odsto radno aktivne populacije u Švajcarskoj biće zamijenjeno mašinama u narednih 20 godina, pokazuje najnovija studija istraživačke kompanije Dilojt.

Svijet 14.11.2015 | 16:20
Automatizacija će prepoloviti radna mjesta u Švajcarskoj

Među sektorima koji će biti najviše pogođeni ovim fenomenom predvodi industrija, ali će i zaposleni u uslužnoj djelatnosti i u administraciji takođe biti ugroženi, prenosi švajcarski list Bilan.

Istraživači navode da će automatizacija i robotizacija najviše zahvatiti poslove koji se ponavljaju i koji su standardizovani, i u tom smislu za primjer ističu telefoniste, recepcionere ili blagajnike.

Međutim, kako naglašavaju, biće ugroženi i poslovi za koje je potrebna veća kvalifikacija, kao što su finansijski savjetnici, agenti za nekretnine, ili optičari.

Autori studije podsjećaju da je u posljednjih 25 godina proces automatizacije donio više novih radnih mjesta nego ugašenih, zahvaljujući poboljšanju produktivnosti, ali nisu sigurni da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, jer su sada tim procesom pogođeni skoro svi sektori, a tehnološki razvoj odvija se mnogo brže nego ranije.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

14.11.2015 16:07

Svaka čast vas brine CH a U BiH je sve ok.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

14.11.2015 16:24

Svaka nova automatizcija donosi viši standard. Švajcarci će na ovaj način biti još bogatiji a balkanski pokvarenjaci još siromašniji.

ODGOVORITE
Name

Re kontrapunkt

14.11.2015 20:09

Jesi li ti bio kad u Svicarskoj ili si samo cuo za nju,automatizacija roboti donose profit gazdama i gubitak radnog mjesa svagdje.

ODGOVORITE
Name

rodjo

14.11.2015 20:20

Nadam se da se nece Roboti latiti KRPE......

ODGOVORITE