Потврђена повезаност ухапшеног Црногорца са нападом у Паризу

Премијер немачке покрајине Баварске Хорст Зехофер данас је званично потврдио да постоје "разлози за веровање" да је особа, која је недавно ухапшена на територији овог дела Немачке повезана са особама које су извршиле терористичке нападе у Паризу.

Свијет 14.11.2015 | 16:04
Потврђена повезаност ухапшеног Црногорца са нападом у Паризу

Постоје разлози за веровање да има везе са тим нападима”, осврнуо се он поводом хапшења једне особе из Црне Горе, у чијем возилу су немачке власти недавно пронашле велике количине наоружања.

Полиција за сада није, како преносе немачки медији, још званично потврдила повезаност ухапшеног са атентаторима у Паризу.

“Не могу вам рећи шта је планирао са наоружањем”, рекао је неименовани портпарол полиције.

Међутим, Зехофес истиче да ово хапшење показује значај боље заштите државне границе.

Он је, на скупу ЦДУ Саксоније, нагласио да се мора знати ко улази у земљу, подвукавши да је битно остварити контролу на спољним границама ЕУ, као и на националним медјама.

Зехофер је затражио хитно ускладјивање даљих мера измедју савезне државе и покрајина.

"Потребне су појачане контроле на спољним границама ЕУ, али и на националним границама", поручио је он.

Немачки медији објавили су данас да је баварска полиција ухапсила једну особу, пореклом из Црне Горе, за коју се верује да је можда у вези са круговима атентатора у Паризу.

У колима ухапшеног откривено је више пиштоља и другог наоружања, као и неколико килограма ТНТ-експлозива, преносе медији.

Тако су пронадјени аутоматско оружје, пиштољи, торбе пуне са муницијом и више килограма експлозива.

Црногорац је, тако наоружан, прошао, и Аустрију, где је прешао 332 километара од прелаза ка Словенији Спилфелд до граничног прелаза Валзерберг са Немачком, преносе аустријски медији.

Тек је у Немачкој полиција зауставила осумњиченог за тероризам.

Хапшење је уследило у четвртак на аутопуту Салцбург-Минхен код места Бад Фајлнбах, након што је патрола полиције зауставила возач и приликом контроле затекла велику количину наоружања.

„Овај пример показује одлично каква је актуелна ситуација на границама ЕУ“, истичу аустријски полицајци.

У возилу је пронадјено и више докумената на основу којих немачка полиција закључује да је Црногорац вероватно био на путу ка Паризу и да је саучесник терориста који су извршили терористичке нападе у Паризу.



Портал ЦдМ: Повезаност Црногорца са тероризмом у Паризу је спекулација

Вест о томе да постоји наводна повезаност особе црногорског порекла са нападима у Паризу апсолутна је и злонамерна спекулација, објавио је данас подгорички портал ЦдМ.

Позивајућии се на извор из Владе Црне Горе, који је желео да остане анониман, наводи се да су ту вест објавили неки црногорски, али и регионални медији, као и руски портал Спутњик.

Ти медији су се, додаје се, позвали на један локални баварски радио (Баyерисцхер Рундфунк).

Када се погледа оригинална вест види се да је немачки медиј известио о једном ранијем хапшењу 51-годишњака из Црне Горе код кога је заплењено оружје и за кога се сумња да је ишао у Париз, наводи протал.
Радио наводи да су немачке службе о томе обавестиле француске колеге, али и црногорску полицију.

На питање баварског радија да ли се то може повезати са нападима у Паризу из криминалистичке полиције Бајерна су саопштили да је реч о потпуним спекулацијама.

"Када се све ово има у виду јасно је да се и трагедија у Паризу жели спиновати у правцу да се уздрма позиција Црне Горе пред одлуку о чланству у НАТО", каж сговорник ЦдМ-а из Владе Црне Горе.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Абц

14.11.2015 15:12

Ма много сте битни у ПМ па покусавају да вас уздрмају да не удјете у нато... Само опасне су ове изјаве за нас са ових простора јер и ако јесте из црне горе не вјерујем да је православац,а тако це и сутра реци да је из БиХ или србије. Ста знају странци јесмо ли ми мјесовити или не,него це нас све исто гледати,казем странци а мислим на њихове градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

14.11.2015 15:29

Сад мозете да пу.ите прво сте пустили на хиљаде терориста да удју у Еу па сад би ти да контролисес границе е сад је касно друскане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

14.11.2015 15:49

Одмах црну гору примите у нато савез слотоне ...Ви сте савезници зар не?

ОДГОВОРИТЕ